Juffrouw Toertjes logo

Kruiden Kweken Koken

Alles over keukenkruiden en hoe ze te verwerken in heerlijke gerechten

Enkele weken geleden werd ik uitgenodigd door Uitgeverij Lannoo voor de boeklancering van ‘Kruiden Kweken Koken’ , een boek over keukenkruiden en hoe ze te verwerken in heerlijke gerechten.

Christian en Lode, vader en zoon van Kruidenkwekerij Claus in Kruisem delen er hun kennis over keukenkruiden. Michiel Van Colenberghe die zijn strepen verdiende in ’t Huis van Lede in Kruisem en thans als chefkok de plak zwiert in restaurant De Traagheid in Tielt, maakt er de lekkerste gerechten mee.

De kennis en passie van deze mensen werd gebundeld in een prachtig boek.

Cover boek Kruiden Kweken Koken van Kruiden Klaus en Michiel Van Colenberghe
4 recepten uit het boek Kruiden Kweken Koken

Naast handige weetjes over allerhande kruiden (oogstperiode, bemesting, winterhard, standplaats, bruikbare delen van de plant en nog zo veel meer) vind je in dit boek ook de lekkerste gerechten terug.

Al snel werd duidelijk dat er veel kennis schuilgaat achter Kruidenkwekerij Claus. Lode praat met gemak en zoveel animo over zijn levenswerk dat je niet anders kan dan geboeid te luisteren. Ik mag dan geen groene vingers hebben en kan geen enkele kamerplant in leven houden, deze man doet zelfs mij goesting krijgen om met kruidenplantjes aan de slag te gaan!

Dat Michiel kan koken, dat heeft hij bewezen op de avond van de boeklancering. Het waren stuk voor stuk prachtige borden die op de lange tafel verschenen. Ze waren niet enkel een streling voor het oog, elk gerecht was een smaakbommetje en de kruiden werden alle eer aangedaan.

Uiteraard weet je pas of een kookboek geslaagd is als je zelf met de recepten aan de slag gaat.

Aangezien ik afgelopen weekend jarig was, leek dat me het uitgelezen moment om wat sharing dishes uit het boek uit te proberen.

Het boek stelt niet teleur!

De gerechten zijn toegankelijk, gemakkelijk te maken zonder te veel poespas en technische snufjes. En wat belangrijk is: de smaken zitten er boenk op.

Ik maakte voor deze gelegenheid:

Wat-een-festijn. Een feestmaaltijd waardig.

Naast hartige gerechten, vind je er ook enkele desserten in terug, denk maar aan rode vruchten ‘Stroganoff’ met zoethoutgras, gemarineerde perzik met kaffirlimoen, vanille-ijs en geschaafde amandelen of wat denk je van gemarineerde aardbeien met sinaasappelsap en oranjebloesem. Sounds good, doesn’t it?

Kortom, ik vind het een heel fijn boek. Het zal zeker niet de laatste keer geweest zijn dat ik hieruit heb gekookt.
En die duidelijke uitleg bij de kruiden zal vast en zeker van pas komen bij de aanleg van onze nieuwe kruidentuin.

Ook al is dit dan een gekregen exemplaar, ik ben oprecht fan!

Recept uit het boek Kruiden Kweken Koken - schelpjes met fregola sarda, citroengras en chilipeper
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?