Aubergine involtini

Aubergine Involtini

Een ovenschotel boordevol groenten en een smeuïge vulling op basis van ricotta.

Toegegeven dat champignons en aubergine misschien niet ieders favoriet zijn, maar hier viel de combinatie alvast heel erg in de smaak.

De pittige tomatensaus geeft er een extra touch aan. Hou je niet van spicy food? Laat dan het pepertje weg.

Ingrediënten

2 personen

Voor de involtini

  • 2 aubergines, in plakjes van 0,5 cm gesneden
  • 200 g ricotta 
  • 375 g gemengde champignons, in kleine stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • vers geraspte Parmezaanse kaas

Voor de pittige tomatensaus

  • 3 trostomaten, gespoeld en in grove stukken gesneden
  • 1 rode ui, gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 6 stukjes, gemarineerde tomaat (type Sud ’n Sol)
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes gesneden

Benodigdheden

ovenschaal
contactgrill of grillpan
blender

Stappen

Doe voor het sausje alle ingrediënten in een pot met een scheutje olijfolie en laat op een middelhoog vuur de saus een half uurtje inkoken, zodat het vocht uit de tomaten verdampt.

Doe alles in de blender en mix tot een gladde saus.

Roer de oregano en een flinke snuif zout en peper van de molen door 2 eetlepels hittebestendige olijfolie of rijstolie. Bestrijk hiermee de aubergineplakken en grill deze aan beide kanten tot deze gaar zijn.

Bak intussen de champignons in een ruime pan op hoog vuur. Kruid met tijm en look, maar nog niet met zout. Dit zou het vocht aan de champignons onttrekken en dat willen we niet, want we willen knapperig gebakken exemplaren. Laat de champignons gedurende een 8-tal minuutjes bakken in de pan tot deze gaar zijn.

Laat even afkoelen en roer er de ricotta door, samen met een flinke snuif zout en peper van de molen. 

Neem telkens een flinke eetlepel van het champignon-ricottamengsel en leg dit op een aubergineplakje. Maak nu rolletjes, of involtini van de aubergines. 

Schep een dun laagje tomatensaus in een ovenschaal. 

Leg hierop de involtini. Schep hierover de overige tomatensaus en bestrooi rijkelijk met vers geraspte Parmezaanse kaas en eventueel nog wat restjes ricotta. 

Bak in de oven gedurende 20 tot 30 minuten of tot de kaas is gesmolten en het geheel mooi pruttelt. 

Werk af met wat Pasta Rossa kruiden van Santa Maria en eventueel wat verse kruiden.

Wist je dat?

Zorg ervoor dat je champignons niet op elkaar liggen zodat ze mooi gelijkmatig kunnen bakken. Ik heb deze bv. in 2 porties gebakken, waarbij ik voor elke portie een tl tijm en een teentje knoflook gebruikte. Op die manier kunnen de champignons mooi aanbakken.

Deze ovenschotel vraagt misschien wat werk, maar leent zich wel bijzonder goed om op voorhand te preppen. Zo kan je op voorhand de aubergines grillen, de champignons bakken en de tomatensaus maken. Wil je voor dit laatste een shortcut nemen? Dan kan ik je ook van harte de arrabbiatasaus van Delhaize aanbevelen. Het restje kan je eenvoudig in de diepvries bewaren voor een volgende gelegenheid.

Geef er een groene salade bij en wat lekker brood en je hebt een volwaardige maaltijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?