Juffrouw Toertjes logo
Aubergine sriracha - blog-4076

Aubergine met sriracha en halloumi

Wie een moestuin heeft, kent het vast. Je telt dan niet per tomaat, maar in potten passata saus. Of maak je liters courgettesoep om die overvloed aan lekkers tijdig verwerkt te krijgen… maar wat gedaan met een overvloed aan aubergines?

Wel dit is alvast een must-try gerechtje als je houdt van pittig, veggie en voedzaam.

Ingrediënten

2 personen

Voor de aubergines

  • 2 aubergines, geschild en in blokjes gesneden
  • 15 tal kerstomaatjes
  • 2 el rijstolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el srirachasaus
  • 2 el verse platte peterselie, fijngehakt

Voor de za’atar yoghurt

  • 5 el Griekse yoghurt (10%)
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • 1/2 tl za’atar

Voor de couscoussalade

  • 50 g parelcouscous
  • 1/3 komkommer in halve maantjes gesneden
  • 6 tal radijsjes in stukjes gesneden
  • 10 tal kerstomaten, doormidden gesneden
  • 1/2 puntpaprika in kleine blokjes gesneden
  • 1 tl citroensap
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 2 el verse platte peterselie, fijngehakt

Voor erbij : pittabroodjes, halloumi (of Berloumi), gepofte pompoenpitten

Benodigdheden

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Doe de aubergineblokjes in een ruime ovenschaal. Pers het teentje knoflook en voeg dit toe, samen met de rijstolie. Kruid met peper en zout van de molen en meng alles goed door elkaar.

Zet de aubergine in de oven gedurende een half uur.

Kook intussen de parelcouscous zoals aangegeven op de verpakking. Giet af, spoel de couscous en laat goed uitlekken.

Meng de olijfolie, het citroensap en de gedroogde oregano goed door elkaar. Kruid met peper en zout.

Meng de groentjes onder de parelcouscous en schenk er de dressing bij. Meng goed en werk af met de verse peterselie. Zet opzij.

Meng voor het sausje alle ingrediënten door elkaar. Zet opzij.

Neem een pan met antikleeflaag en leg daarin 2 eetlepels pompoenpitten. Laat doorwarmen op middelhoog vuur tot de pitten beginnen poffen. Giet de gepofte pompoenpitten in een kommetje en laat staan voor later gebruik.

Haal de aubergine uit de oven en meng de kerstomaatjes samen met srirachasaus onder de aubergine. Werk af met platte peterselie.

Snijd de halloumi in plakjes en bak deze goudbruin  in een pan met antikleeflaag. Ik gebruik steeds maar een heel weinig olie, uitgesmeerd met een bakkwast over de bodem van de pan, om de halloumi te bakken. Dit geeft voor mij het beste resultaat.

Verwarm het pittabroodje zoals aangegeven op de verpakking.

Verdeel de aubergine over twee kommen. Leg er de goudbruine plakjes halloumi over. Schep er wat van de couscoussalade bij, alsook wat za’atar yoghurt en werk je bordje af met de gepofte pompoenpitten. Serveer er desgewenst nog een stukje pittabrood bij.

Stappen

Halloumi is een Cypriotische kaas, maar wist je dat wij in België een eigen variant hebben? De Berloumi maken ze hier net om de hoek. Erg lekker! Bovendien gaan de smaken mee met de seizoenen. Echt het proberen waard!

Let wel : hoewel deze kaas uiterst geschikt is om te bakken, moet je hem wel dadelijk opeten. Mealpreppen heeft hier geen zin, want de kaas heeft de neiging om wat taai te worden van zodra deze afkoelt. Snel zijn is de boodschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aubergine met sriracha en halloumi - Juffrouw Toertjes

Wie een moestuin heeft, kent het vast. Je telt dan niet per tomaat, maar in potten passata saus. Of maak je liters courgettesoep om die overvloed aan lekkers tijdig verwerkt te krijgen... maar wat gedaan met een overvloed aan aubergines?

Ingrediënten recept:

Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?