Juffrouw Toertjes logo
scampi bloemkoolrijst - lang

Bloemkoolcouscous met scampi en curry

Als het te warm is buiten, heb ik niet altijd zin om lang in de potten te staan roeren. Geef mij dan maar een aperooke en wat extra tijd in het plonsbad.

Zoals je wel weet, hou ik van variatie.  Elke dag tomaat-mozzarella of salade geitenkaas is niet aan mij besteed. Daarom ga ik steeds op zoek naar nieuwe snel-klaar recepten.

Deze keer kies ik voor een lekkere bloemkoolcouscous met een toets van curry.

Bloemkoolcouscous is inmiddels goed ingeburgerd. je kan het zelfs al voorge’hakt’ kopen in een zakje. Als dat niet praktisch is!

Ik werkte deze groentenbom af met gebakken scampi, maar ook blokjes (vegan)kip kunnen perfect dienen om dit kleurrijk gerecht om te toveren tot een volwaardige maaltijd.

Ingrediënten

2 personen

Voor de bloemkoolcouscous

  • 300 g bloemkool in kleine stukjes gecutterd (of zo gekocht)
  • 1/2 komkommer, geschild, van de pitjes ontdaan en in halve maantjes gesneden
  • 1 rode paprika, geschild, van de pitjes ontdaan en in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, geschild, van de pitjes ontdaan en in blokjes gesneden
  • 3 mini-komkommers in schijfjes gesneden
  • 75 g diepvriesdoperwtjes, geblancheerd
  • 2 jonge uitjes, in ringetjes gesneden
  • 10 stukjes zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes
  • 1 tl curry poeder (Santa Maria mango curry)
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl oregano gedroogd
  • 2 el citroensap
  • scampi 
  • paprikapoeder
  • 1 teentje look
  • 1 chilipeper, in fijne ringetjes
  • 1 el gezouten amandelnoten, grof gehakt

Voor het curry sausje

  • 100 g Griekse yoghurt
  • 1/2 tl curry (mango currypoeder)
  • 1/2 tl honing
  • 1 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • fleur de sel

Benodigdheden

Foodprocessor (indien je de bloemkoolcouscous zelf maakt).

Stappen

Maak je zelf de bloemkoolcouscous, snijd de bloemkool dan eerst in roosjes en maal deze kort in de foodprocessor tot de bloemkool de textuur van couscous heeft. Werk met de Pulse knop en in kleine hoeveelheden zodat je geen papje krijgt. 

Bak de bloemkoolcouscous 5 minuutjes aan in een pan met antikleeflaag en een weinig olijfolie en laat afkoelen.

Meng voor het sausje alle ingrediënten in een kommetje door elkaar en zet opzij tot later gebruik.

Neem een ruime saladekom en meng hierin het citroensap, de gedroogde kruiden en 3 el olijfolie door elkaar. Voeg de groenten toe (incl. de afgekoelde bloemkoolcouscous) en schep de salade om. Voeg 2 el van het currysausje toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Proef of er nog extra zout moet worden toegevoegd. (Bloemkool is wat flets van smaak, dus je gerecht kan wel wat kruiding gebruiken.)

Neem een pan met antikleeflaag en warm hierin op laag vuur wat olijfolie. Voeg een doormidden gesneden teentje knoflook toe en laat de knoflook wat smaak afgeven aan de olie vooraleer je de scampi hierin bakt. Kruid de scampi met wat paprikapoeder en zout van de molen.

Schep de scampi op de salade. Werk af met chilipeper (indien je dat lekker vindt), gehakte gezouten amandelnoten en de rest van het sausje.

Wist je dat?

Restjes kunnen dienen om de volgende dag je lunchbox op te smukken. 

Geen zin om de bloemkoolcouscous te bakken? Deze stap kan je ook overslaan. De bloemkool is dan wel iets meer crunchy. Let er wel op dat sommige mensen erg gevoelig zijn aan rauwe bloemkool. Om deze reden bak ik deze altijd even kort aan, maar als jij daar geen last van hebt, ga voor de extra knapperigheid zou ik zeggen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?