Juffrouw Toertjes logo
Couscous - zalm - Tzatziki

Couscoussalade met zalm en komkommer-yoghurtsausje

Het is dan eindelijk zomer?! En ook dit weekend belooft het zonnetje nog volop van de partij te zijn.

Dat betekent heerlijk buiten genieten met the loved ones, lekker eten, gezellig samenzijn en een beetje dolce far niente na die eerste back-to-school/work drukte.

Ingrediënten

3 personen
  • 3 zalmfilets van elk 150 g
  • 100 g couscous
  • 1/2 tl bouillon
  • 1 tl hoeveboter
  • 1 rode paprika, geschild, van de zaadjes ontdaan en in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, geschild, van de zaadjes ontdaan en in blokjes gesneden
  • 1/2 komkommer, geschild, van de zaadjes ontdaan en in blokjes gesneden
  • 1 el zwarte olijven, eventueel in schijfjes gesneden
  • 15 kerstomaten, gespoeld en doormidden gesneden
  • 2 el geroosterde pijnboompitten
  • 2 el bieslook, fijngesnipperd
  • 1/4 rode ui in fijne ringetjes, geweekt in 1 el azijn
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl oregano gedroogd
  • eventueel citroen voor erbij

Voor het sausje

  • 125 g Griekse yoghurt (10%)
  • 2 kleine komkommers, grof geraspt (ca 170 g) en uitgewrongen in een neteldoek
  • 1/2 van een klein teentje look geraspt
  • 2 el dille, fijngesneden
  • 1 el munt, fijngesneden
  • 2 tl citroensap
  • 1/4 tl gedroogde oregano
  • extra vergine olijfolie

Benodigdheden

pan met antikleeflaag

Stappen

Doe de couscous in een kom en leg er een klontje hoeveboter op. Breng 150 ml water aan de kook, samen met het bouillonpoeder. Giet de kokende bouillon over de couscous. Laat de couscous wellen. Zet een bordje op de kom en laat zo verder garen.

Meng alle ingrediënten voor het sausje, met uitzondering van de olijfolie door elkaar. Kruid flink met peper en zout van de molen. Schenk er op het laatst een scheutje olijfolie bij en zet opzij.

Meng vervolgens 2 eetlepels olijfolie, samen met het citroensap, de kurkuma, het paprikapoeder, de gedroogde oregano en peper en zout door elkaar.

Voeg de gesneden groenten (behalve de rode ui) bij de gegaarde couscous en meng alles voorzichtig door elkaar. Werk af met de verse kruiden en de geroosterde pijnboompitten. Haal de rode ui uit de azijn en leg deze bovenop de couscous.

Bak de zalmfilets in een pan met antikleeflaag op middelhoog tot hoog vuur, zodat de zalm een mooi korstje krijgt. Ik heb de zalm liefst nog een beetje rose vanbinnen.

Serveer de zalm met de couscoussalade en het yoghurtsausje. Geef er eventueel nog een schijfje citroen bij.

Wist je dat?

De kerntemperatuur voor zalm is 50 °C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Couscoussalade met zalm en komkommer-yoghurtsausje - Juffrouw Toertjes

Het is dan eindelijk zomer?! En ook dit weekend belooft het zonnetje nog volop van de partij te zijn.

Ingrediënten recept:

Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?