Juffrouw Toertjes logo
Groentencurry met rijst

Groentencurry met rijst

Een heerlijke bowl comfortfood boordevol groentjes, beter kan je dit gerechtje niet omschrijven.

Perfect dus als remedie tegen de opkomende herfstblues ????.

De meeste ingrediƫnten komen uit de voorraadkast, wat maakt dat je het zonder probleem later in je weekmenu kan inplannen.

Het is bovendien nog eens snel klaar, dus ideaal om op een doordeweekse avond op tafel te toveren.

Ook al is het geen traditionele curry, de kruiden doen hier prima hun werk… proef maar!

 

 

 

 

 

Ingrediƫnten

2 personen
  • 1 aubergine geschild en in hapklare stukken gesneden
  • 1 courgette in hapklare stukken gesneden
  • 1 zoete aardappel geschild en in stukken gesneden
  • 1 rode ui in maantjes gesneden
  • een handvol doperwtjes
  • 1 teentje look geperst
  • 350 ml kokosmelk (blik)
  • 2 tl curry-mango ‘Indian Style’ kruiden (Santa Maria)
  • 2 tl kruiden ‘Indische stijl’ (Santa Maria)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen gemberpoeder
  • 1 tl gedroogde koriander
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl gemalen chilipoeder
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 1 limoen
  • bruine basmatirijst
  • een handvol peterselie of koriander, wat gehakte pindanootjes en “bicky-uitjes” voor erbij.

Stappen

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Als de rijst gaar is, voeg je een koffielepel boter of olie toe, samen met wat zout en de komijnzaadjes. Houd warm.

Kook de zoete aardappelblokjes in 5 minuten quasi gaar. Gebruik je rijst in een kookzakje dan kan je de zoete aardappel 5 minuutjes voor het einde van de kooktijd toevoegen.

Bak de courgette en de aubergine aan in een pan met antikleeflaag tot ze beetgaar zijn. Kruid met peper en zout van de molen.

Doe wat olie in een pot en stoof hierin de rode ui en de look. Voeg de droge kruiden toe en laat deze even mee stoven zodat de aroma’s vrijkomen.

Giet de kokosmelk bij de kruiden en roer goed zodat alles gemengd is. Voeg als eerste de zoete aardappel toe. Laat een 5 tal minuutjes sudderen op middelhoog vuur.

Voeg ook de aubergine en courgette toe, samen met de doperwtjes en laat nog 5 minuutjes doorwarmen.

Meng alles nog eens goed door elkaar en kruid bij met peper en zout. Doe er ook het sap van een halve limoen bij.

Schep een flinke portie groenten en rijst op het bord en werk af met de koriander (of peterselie), de gehakte nootjes en/of bicky uitjes en de resterende partjes limoen. Als je wil, kan je er nog chilipeper over strooien voor wat extra heat. Maar, proef eerst even vooraleer je je helemaal laat gaan met deze laatste garnering, want door de toevoeging van de chili en de overige kruiden is er al een flinke dosis power aanwezig.

 

Wist je dat?

Geen zin om rijst te koken? Wat naanbrood erbij om het sausje op te dippen is ook een top idee!

Even ter info: de groentjes zijn louter ter inspiratie, want ook bloemkool, broccoli, wortel, paprika of spinazie kunnen perfect dienen voor deze curry. Curry is een dankbaar gerecht om restjes te verwerken en voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je graag een stukje vlees toevoegen? Reepjes kip, die je eerst wat opbakt in de pan, passen hier perfect bij.

P.S. Ik ben fan van een goede curry waar lekker veel groentjes in verwerkt zitten. De lekkerste veggie curry at ik bij Mission Masala. Wanneer jullie in Gent of Antwerpen zijn, loont het zeker de moeite om daar eens langs te gaan! Kennen jullie nog goede plekjes? Altijd benieuwd naar nieuwe adresjes….

En oh ja… Restjes kunnen prima dienen als lunch de volgende dag, want toegegeven, het is een royale portie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?