Juffrouw Toertjes logo
Asperges-Flamande-vierkant-v2

Kabeljauw met asperges en hollandaisesaus

Een klassieker! Een gerechtje dat je misschien niet onmiddellijk verwacht in mijn repertoire, maar jeetje lief wat kan dit smaken!

Dat frisse zuurtje in de volle boterige saus, ons wit goud en een stukje vis dat perfect in vlokken uit elkaar valt. Voor zo een bordje sta ik met plezier een ietsiepietsie langer in de keuken.

In het traditionele recept voor een hollandaise saus werk je met geklaarde boter. Geklaarde boter is boter zonder eiwitten, melkbestanddelen en water. Dit bekom je door boter te laten smelten, de eiwitten van de boter te scheppen en de melkbestanddelen te zeven. Persoonlijk niet mijn favoriete bezigheid.

Onlangs zag ik Jeroen Meus klontjes boter aan de saus toevoegen in plaats van geklaarde boter. Eureka! Ik wilde dat ook eens testen en guess what? Het werkt perfect. Dat is dus bij deze alweer een pannetje afwas en wat geknoei in de keuken gespaard!

Ingrediƫnten

2 personen
  • 500 g witte asperges
  • 100 g jonge spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stukjes kabeljauw (ca 180 g elk)
  • 2 eierdooiers
  • 80 g boter, in blokjes gesneden (+ wat extra om de vis in te bakken)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el water
  • sap van 1/4 citroen

Stappen

Schil de asperges en snijd het houterige uiteinde ervan.

Gaar de asperges in een ruime pot met water. Zorg ervoor dat je water niet kookt, maar wel warm genoeg is om de groenten te garen.

Afhankelijk van de dikte van de asperges duurt dit ca 8 minuten. Prik in de asperges met een scherp mesje om te kijken of ze goed zijn. Haal ze uit het water en hou ze warm.

Verwarm wat olijfolie in een pan met antikleeflaag op laag vuur. Snijd het teentje look doormidden en laat de look wat smaak afgeven aan de spinazie. Stoof vervolgens de spinazie gaar. Verwijder de knoflook en houd de spinazie in een kommetje warm (dek af met een bordje).

Kuis de pan uit. Deze gaan we dadelijk terug gebruiken om de vis te bakken.

Nu de saus. Voeg, in een sauteusepan, het water, de witte wijnazijn en de eierdooiers samen. Zet op een laag vuur en klop met een garde, of een klein kloppertje, tot je een luchtige, gebonden saus krijgt. Je hebt voldoende binding van zodra je merkt dat je ‘lijnen’ kan trekken in de saus terwijl je aan het kloppen bent. Voeg nu beetje bij beetje de boter toe, terwijl je de saus blijft kloppen. Zet je pannetje van het vuur.

Dep de kabeljauw droog met een keukenpapiertje en bak de vis aan in de pan met antikleeflaag in een klontje boter en een scheutje olijfolie. Kruid de vis met peper en zout van de molen. Draai de vis na een 4-tal minuutjes om, of als de vis gemakkelijk loslaat van de pan. Bak de vis vervolgens nog eens een 3 tot 4 minuutjes aan de andere kant aan of tot de vis gaar is. De gaartijden die ik hier aangeef zijn voor een dikker stukje kabeljauwhaasje en zijn getimed op mijn vuur. Wanneer de vis gemakkelijk uit elkaar valt, geen vocht meer verliest en de vis van binnen mooi egaal wit is dan is de kabeljauw klaar.

Klop de saus nog een laatste keer goed door. Werk af met peper, zout en citroensap.

Verdeel de spinazie op je bord, leg hierop de asperges, vervolgens de vis en werk af met de saus.

Wist je dat?

Dit gerechtje is wat mij betreft af. Wil je er graag nog iets bij serveren, dan zijn puree aardappeltjes the way to go.

Ik gebruik mijn Demeyere conische sauteuse om de saus in te maken, wat mij betreft het meest geschikte pannetje. Mijn saus is nog nooit mislukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?