Juffrouw Toertjes logo
knolselderfrietjes

Knolselder’frietjes’ met mosterdlooksaus, kip en witlofsla

De familie van de klassieke aardappelfrietjes is de laatste jaren sterk gegroeid. Zo heb je nu tal van varianten, de ene al wat exotischer dan de andere.

Voor dit gerecht koos ik voor een oervlaamse wintergroente, die heel veelzijdig is in gebruik. I present you : knolselder.

Knolselder heeft een uitgesproken, licht pittige smaak. Ideaal om er een ‘kip met frietjes’ variant mee te maken.

Ingrediënten

2 personen

Knolselderfrietjes

  • 1 knolselder in fijne frietjes gesneden
  • 1 tl maïzena
  • een flinke snuif zout
  • 1 tl tijm (gedroogd)
  • 1 el rijstolie

Mosterdsausje

  • 2 el graanmosterd
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • 1/2 teentje look geraspt
  • snuifje za’atar (leuk voor de afwerking)

Witlofsla

  • 2 stronkjes grondwitlof, stronk verwijderd en in reepjes gesneden
  • handvol kerstomaatjes, doormidden gesneden
  • 2 handen vol veldsla (van de worteltjes ontdaan)
  • 2 el fijngesneden platte peterselie
  • 1 el mayonaise

Kip

  • 2 kleine kipfilets
  • kippenkruiden

Benodigdheden

no stick ovenmandje

Stappen

Verwarm de oven voor op 180 graden heteluchtstand.

Schep de knolselderfrietjes in een ruime kom om met de rest van de ingrediënten. Leg ze mooi gespreid in het ovenmandje. Zorg dat ze niet op of over elkaar liggen. 

Zet het mandje gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven. 

Maak intussen het mosterdsausje klaar. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en kruid met wat peper en zout van de molen. Zet koel tot verder gebruik.

Kruid de kipfilets met de kipkruiden en bak deze in een weinig olie of boter in een pan met antikleeflaag op een middelhoog vuur. 

Schep voor de salade alle groenten om in een kom. 

Haal na 25 minuten de knolselderfrietjes uit de oven en hussel ze door elkaar. Verhoog de oventemperatuur nu tot 200 graden. Zorg er opnieuw voor dat ze mooi gespreid liggen en bak ze nog eens 10 minuutjes in de oven. 

Controleer of de kip gaar is (min 72 ºC) en laat even rusten, vooraleer je de filets aansnijdt.

Hussel de mayonaise door de witlofsalade, samen met de gesneden peterselie en kruid met peper en zout van de molen.

Haal de frietjes uit de oven en serveer met de kip, de witlofsla en een flinke dot van het mosterdsausje.

Wist je dat?

Knolselderfrietjes krijg je niet even krokant als de klassieke frietjes, dit komt doordat aardappelfrietjes veel meer zetmeel bevatten. Daarom voeg ik wat maïzena toe.

Eén reactie

  1. Tot hiertoe diende knolselder enkel om soep te maken, zo dacht ik…
    Vanaf nu maak ik er ook heel lekkere frietjes van 🙂
    Het mosterdsausje past uitstekend bij het kippetje, mmm heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?