pasta-a-la-norma-vierkant

Pasta alla Norma

Italianen zijn meester om met weinig ingrediënten een ongelooflijk lekkere maaltijd op tafel te toveren.

Deze pasta alla Norma is niet geheel volgens de regels van de kunst, maar zo lekker.

Door de ricotta ook even in de oven te laten garen met wat extra kruiden on top, zorg je voor nog meer smaak op je bord.

Ingrediënten

2 personen
  • 2 aubergines, geschild en in blokjes gesneden
  • 6 trostomaten, in grove stukken gesneden
  • 1 rode ui, in stukken gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 6 partjes gemarineerde tomaatjes (type Sud ’n Sol)
  • 180 g penne
  • 1 potje ricotta (250 g)
  • 2 tl oregano kruiden
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • Pasta Rossa kruiden van Santa Maria
  • Parmezaanse kaas en verse basilicum voor erbij

Stappen

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de tomaten, de rode ui, de knoflook en de partjes gemarineerde tomaat samen met een flinke scheut olijfolie in een pot en zet op matig hoog vuur. Roer er de oregano, het paprikapoeder en wat peper en zout van de molen door. Zet het vuur wat lager en laat de saus, zonder deksel, een half uurtje pruttelen, tot het water uit de tomaten wat is verdampt.

Schep de blokjes aubergine in een ruime ovenschaal en schenk er 2 el olijfolie over. Kruid met oregano en peper en zout.

Zet ook de ricotta in een ovenschaaltje. Schenk er een klein scheutje olijfolie over en kruid met wat peper en zout van de molen en wat chiliflakes. Nog wat Pasta Rossa kruiden hierover doet wonderen.

Zet de aubergine en de ricotta in de oven gedurende 30 minuten.

Mix intussen de tomatensaus in een blender tot een gladde saus en houd de saus warm.

Kook de pasta gaar. Hou, indien de saus wat te dik is, 2 sauslepels van het kookvocht apart om aan de saus toe te voegen. Dit zorgt ook voor een mooie glans in je saus.

Meng de aubergine onder de tomatensaus en voeg ook de pasta toe. Kruid eventueel bij met nog wat extra peper en/of zout van de molen.

Schep de pasta in de borden en geef er wat van de ricotta bij. Werk af met basilicum en vers geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas.

Wist je dat?

Ik hou van de smaak en de textuur van aubergines, maar ben niet zot van de ’taaie’ schil. Ik schil mijn aubergines dus vooraleer ik ze aanbak in de pan.

Mocht je ergens “ricotta salata” (geperste, gezouten en gedroogde ricotta) op de kop kunnen tikken, twijfel dan niet en zet deze pasta op tafel. Ricotta salata kan je dan puur natuur over je pasta verkruimelen.

Eén reactie

  1. XXXXX vijf sterren voor dit recept. Goeie tip om de aubergines te schillen. De trostomaten heb ik vervangen door een blik tomaten, wegens toevallig geen verse in huis, maar was ook heel lekker☺️

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?