Juffrouw Toertjes logo
Pasta met tomatensaus en gebakken groentjes

Pasta met tomatensaus en gebakken groentjes

Een bordje pasta is ten huize Juffrouw Toertjes altijd een winner!

Reizen is nog wat onzeker, maar met dit gerechtje breng ik graag een snuifje Italië naar ons huisje.

Dit recept ontstond vorige zomer uit een overvloed aan verse groentjes in onze moestuin… San Marzano tomaten die dringend op moesten, courgetten die groeiden bij de vleet, rucola die zo welig tierde dat het onkruid er jaloers van werd en kerstomaatjes die knalrood aanliepen van de zonnebrand… Zomer ten top! Doe daar nog een handvol olijven en wat geroosterde pijnboompitjes bij en je hebt een simpel, maar erg smaakvol gerechtje! De kappertjes zorgen voor een leuk accent de vers geraspte Parmezaan erover is de spreekwoordelijke kers op de taart.

Ook zo’n fan van la bella Italia? Zet die potten maar op het vuur en geniet van dat lekker glaasje Chianti!

Ingrediënten

2 personen

Voor de saus

  • 10 San Marzano tomaten (in stukken)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 rode ui (in stukken)
  • een half bakje halfgedroogde tomaten op olie (ik gebruik graag die van Sud’n Sol)
  • scheutje olijfolie
  • gedroogde oregano
  • peper en grof zout
  • (heb je eventueel nog bruschetta kruiden van Oil ’n Vinegar, dan kan je hier ook een theelepel van toevoegen, deze geven een lekkere smaak aan je saus, maar het kan ook perfect zonder)

Voor de groentjes

  • 1 courgette (in blokjes – de zachte binnenkant heb je niet nodig, die kan je eventueel gebruiken in de soep)
  • een handvol kerstomaten
  • 1 eetlepel kappertjes (indien je kappertjes op zout gebruikt, zorg ervoor dat ze goed zijn afgespoeld)
  • 2 eetlepels zwarte olijven zonder pit (onze favorietjes zijn de Taggiasche olijven)
  • handvol rucola
  • pijnboompitjes lichtjes geroosterd
  • peper en zout van de molen

180 g spelt spaghetti

Stappen

De saus is supersimpel te maken maar moet even op het vuur staan. Perfect voor op de foodprepping lijst dus!

Stoof de ui en de look lichtjes aan in olijfolie. Voeg de in stukken gesneden tomaten toe, samen met de zongedroogde tomaatjes en de kruiden.

Laat alles inkoken (dit kan wel even duren, reken op een drie kwartiertjes).

Doe de tomaatjes in de blender en mix tot een gladde saus.

Terwijl de saus pruttelt kan je de courgettes in blokjes snijden en rustig opbakken in de pan in een beetje olijfolie. Als de courgetteblokjes gebakken zijn, voeg je de kappertjes toe. Laat deze even meebakken.

Tegelijkertijd kan de pasta koken.

Zet het vuur van de pan waarin de courgettes en kappertjes bakken wat lager en voeg de olijven en kerstomaatjes toe.

Op het allerlaatste voeg je pijnboompitjes toe.

Schep de pasta op het bord, overgiet met de saus, lepel er de groentjes bij en werk af met rucola een scheutje olijfolie en wat vers geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas.

Wist je dat?

Heb je graag een tikkeltje meer: geef er wat prosciutto en mozzarella bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?