Juffrouw Toertjes logo
pompoenpuree-07b-feed

Puree van zoete aardappel en pompoen met champignons en feta

Een kleurrijk bordje bomvol groentjes, wat moet een mens nog meer hebben om de werkdag in schoonheid af te sluiten?

Zoete aardappel en pompoen combineren prima met de zoute smaak van feta. De waterkers zorgt voor een dosis pit en wat frisheid.

Wist je trouwens dat feta door de Europese Unie beschermd is als Grieks product met beschermde oorsprongsbenaming? Echte feta wordt gemaakt van schapenmelk of van een mix met maximaal 30% geitenmelk. De bescherming garandeert dus een zekere kwaliteit!

 

 

Ingrediƫnten

2 personen
  • 350 g zoete aardappel, geschild en in stukken gesneden
  • 250 g butternut pompoen, geschild en in stukken gesneden
  • 400 g gemengde champignons
  • handvol waterkers
  • 100 g feta
  • 2 el pompoenpitten, gepoft
  • 50 g zure room
  • 1 teentje look, geperst
  • zeste van citroen

Stappen

Kook (of stoom) de zoete aardappel en de pompoen gaar. Laat goed uitlekken en doe ze terug in de pot, samen met de zure room. Kruid met peper en zout van de molen en maak er met de pureestamper een puree van. Houd warm.

Pof de pompoenpitten in een pan met antikleeflaag. Gebruik geen olie. Blijf bij de pitten, want eens ze het warm krijgen, zullen ze oppoffen. Van zodra dit gebeurt, haal je ze van het vuur en doe je ze in een kommetje tot later gebruik. Strooi er, als je dat lekker vindt, wat fleur de sel over.

Bak de champignons in dezelfde pan in een weinig olijfolie aan, samen met een teentje knoflook. Kruid met peper en zout van de molen en wat chiliflakes.

Verbrokkel de fetakaas. Rasp er wat citroenzeste over en kruid met peper van de molen. Giet er een scheutje lekkere olijfolie over.

Schep de zoete aardappel-pompoenpuree op de borden. Doe er de gebakken champignons, wat waterkers, verbrokkelde feta en gepofte pompoenpitten over. Sprenkel nog wat extra vergine olijfolie over de waterkers en werk af met een snuifje fleur de sel en zwarte peper van de molen.

Wist je dat?

Waterkers (familie van de tuinkers) is – zoals de naam al doet vermoeden – een waterplant. Het groeit in het wild in helder water van beekjes en wordt bij ons gekweekt in stromend water. Waterkers heeft een pittig smaak en is het hele jaar door verkrijgbaar. Als alternatief kan je hier voor rucola kiezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?