Juffrouw Toertjes logo
Risoni asperges burrata - blog-3516

Risoni met groene asperges, gepofte tomaatjes, burrata en citroen-tijm pangrattato

Een mondje vol, maar alle ingrediënten spelen zeker een rol in dit gerecht.

De knapperige groene asperges, de zoete tomaatjes, de romige burrata en de krokante – frisse smaak van de pangrattato.

Een ideale maaltijdsalade om zo van te genieten of als onderdeel van een buffet.

Laat die zomer nu maar komen!

Ingrediënten

2 personen

Voor de salade

  • 150 g risoni (Griekse pasta)
  • 300 g groene asperges, schoongemaakt, onderkant verwijderd en in stukjes van ca. 3 cm gesneden
  • 250 g kerstomaten, doormidden gesneden
  • een handvol verse jonge spinazieblaadjes
  • 2 el zwarte olijven
  • 1 teentje look
  • 1/4 tl rietsuiker
  • 1/2 tl verse tijmblaadjes
  • burrata of mozzarella (naar smaak)

Voor de dressing

  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1/2 tl gedroogde oregano

Voor de pangrattato

  • 50 g broodkruim (gemaakt van oud, droog brood, grof gemalen in de keukenmachine)
  • 1 el pijnboompitten, geroosterd
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • zeste van 1 biocitroen
  • chiliflakes

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • hakmolentje

Stappen

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Leg de kerstomaatjes met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Sprenkel er 1 el olijfolie over. Verdeel de verse tijmblaadjes en de rietsuiker over de tomaatjes en kruid met peper en zout van de molen. Gaar de tomaatjes in de oven gedurende 20 minuten.

Kook de risoni gaar zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel kort onder stromend water. Laat uitlekken en zet opzij.

Neem een klein potje met afsluitbaar deksel (bv. een proper confituurpotje). Doe alle ingrediënten voor de dressing in het potje en kruid met peper en zout van de molen. Schud goed door elkaar.

Verhit een scheutje olijfolie in een antikleefpan. Bak de aspergestukjes samen met het teentje knoflook (geperst) op matig vuur gedurende een vijf tot zeven minuten. Kruid met peper en zout van de molen. Het is de bedoeling dat de aspergestukjes beetgaar blijven.

Neem voor de pangrattato opnieuw een antifkleefpan. Schenk hierin 2 el olijfolie. Bak het broodkruim, samen met de tijm en chiliflakes naar smaak op middelhoog vuur gedurende 5 minuutjes krokant. Laat het brood de olie opnemen. Hou je broodkruim wel in de gaten en roer regelmatig om te voorkomen dat het gaat aanbranden. Zet het vuur uit en voeg de pijnboompitten en de citroenzeste toe. Giet de pangrattato in een kommetje.

Voeg nu de risoni, de gare asperges, de spinazie en de olijven in een ruime saladekom. Roer er de dressing onder. Voeg tot slot de gare tomaatjes toe en hussel deze voorzichtig onder de salade.

Verdeel de salade over de borden, geef er burrata of mozzarella bij en werk af met de pangrattato.

Wist je dat?

Brood kan je gemakkelijk drogen door het een uurtje op de radiator te leggen. Heb je niet zoveel tijd, leg het dan even in de oven om uit te drogen.

Het beste resultaat krijg je wanneer je oud zuurdesembrood gebruikt voor de pangrattato. Heb je dat niet in huis, kies dan voor ander licht brood. Gebruik liefst geen granen of volkorenbrood om de pangrattato te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?