Schelvis-Puttanesca-vierkant-v2

Schelvis Puttanesca

Je kent zonder twijfel de “pasta puttanesca” een heerlijk gerecht, afstammend van de regio rond Napels, wat er mij aan herinnert dat het al weer veel te lang geleden is dat ik de pasta-variant nog eens maakte…

Maar goed, over naar de orde van de dag : het pittige, zoute sausje combineert niet alleen uitstekend met pasta, maar is ook super lekker met een stukje witte vis dat eerder neutraal van smaak is.

Schelvis is familie van de kabeljauw, de smaak is iets meer uitgesproken, maar is iets ‘zachter’ of ‘losser’ van structuur. Hier thuis zijn we alvast fan van schelvis en dat zal jou als trouwe supporter van Juffrouw Toertjes vast niet ontgaan zijn.

 

 

Ingrediënten

2 personen
  • 4 tomaten, in grove stukken gesneden
  • 1 rode ui, in stukken gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 tl kappertjes
  • 1,5 ansjovisfilet, fijngesneden
  • 2 el zwarte olijven
  • 350 g schelvishaasje

Voor erbij:

  • 2 rode paprika, geschild en in hapklare stukken gesneden
  • 1 gele paprika, geschild en in hapklare stukken gesneden
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gedroogde basilicum
  • 1 el balsamico
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd

Stappen

Doe de tomaten, de rode ui en de knoflook in een pot samen met een scheutje olijfolie en stoof de groenten aan. Voeg ook de gedroogde oregano toe en laat ongeveer 25 minuten sudderen in de pot, zonder deksel. Roer af en toe. Mix vervolgens de tomaten in de blender tot een gladde saus. Doe de saus opnieuw in de pot en hou warm op laag vuur. Laat de ansjovis in de saus smelten en voeg ook de kappertjes en olijven toe. Kruid bij met peper en zout van de molen. Proef zeker even voor je aan de zoutmolen draait, want de ansjovis zorgt ook al voor een zoute toets.

Stoof vervolgens de paprika’s aan in een steelpan in wat olijfolie. Kruid met peper en zout van de molen en de overige kruiden. De paprika’s moeten gaar zijn, maar nog wel wat bite hebben. Dit duurt een tiental minuutjes.

Neem tot slot een pan met antikleeflaag. Dep het schelvishaasje droog en kruid met peper en zout van de molen. Laat een klontje boter smelten in de pan, samen met wat olijfolie. Bak hierin de vis. Draai de vis na een 4-tal minuutjes om, of als de vis gemakkelijk loslaat van de pan. Bak de vis vervolgens nog eens een 3 tot 4-tal minuutjes aan de andere kant aan of tot de vis gaar is. De gaartijden die ik hier aangeef zijn voor een dikker stukje en zijn getimed op mijn vuur. Het kan dus zijn dat de baktijden bij jou wat afwijken. Wanneer de vis gemakkelijk uit elkaar valt, geen vocht meer verliest en de vis van binnen mooi egaal wit is dan is de kabeljauw klaar.

Werk de paprikastukjes af met een eetlepel balsamico-azijn en de tomatensaus met wat verse basilicumblaadjes.

Lepel wat van de saus op het bord, leg er een stukje vis op en geef er de gestoofde paprika bij. Werk af met nog wat kerstomaatjes en verse basilicumblaadjes.

Wist je dat?

Wil je nog iets extra toevoegen? Risoni, wat brood om op te deppen of puree zijn een uitstekende combo.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?