Juffrouw Toertjes logo
Zomerse quinoasalade met gebakken scampi

Zomerse quinoasalade met gebakken scampi

Heb jij ook al zo veel zin in de zomer? Zonnige zondagen en rosé all day… Wel met dit gerechtje tover je nu al de zon op je bord.

Dit is zo een leuk en vooral snel klaar gerechtje!

Het ideetje voor het sausje haalde ik bij Rens Kroes uit haar boek ‘Mijn lifestyle guide’.

De salade kan ook als side dish dienen bij de BBQ. Je kan hem perfect van tevoren klaarmaken. Let er in dat geval wel op dat je de dressing pas toevoegt op het moment dat je de salade wil serveren.

Ingrediënten

2 personen
  • 100 g quinoa
  • 1 komkommer, geschild in blokjes gesneden
  • 1 busseltje radijsjes in fijne schijfjes
  • 1 tomaat in blokjes
  • 1 avocado in blokjes
  • 150 g erwtjes geblancheerd
  • 10 scampi
  • 1 teentje look
  • 1 tl curry-mango kruiden (Santa Maria)
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • verse tuinkruiden zoals peterselie en bieslook.

Voor het sausje:

  • 1 el mayonaise
  • 2 el olijfolie van goede kwaliteit
  • 2 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 1 tl witte wijnazijn
  • peper en zout

Voor de crumble:

  • 2 el zonnebloempitten
  • 2 el pompoenpitten
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl ahorn
  • 1/4 tl kurkumapoeder

Stappen

Voor de crumble verwarm je de oven voor op 180 graden.

Meng de ingrediënten voor de crumble en kruid met peper, zout en het kurkumapoeder. Leg op een bakplaat, bekleed met bakpapier en bak gedurende 10 tot 12 minuten in de warme oven. De bedoeling is dat ze een mooi kleurtje krijgen, sunkissed laat ons zeggen, maar niet verbrand! Laat afkoelen.

Maak de scampi schoon door ze te ontpellen en het darmkanaal te verwijderen.

Leg ze op een bord met keukenpapier, dek nog af met keukenpapier en zet ze in de koelkast tot later gebruik.

Kook de quinoa gaar volgens de instructies op de verpakking.

Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Kruid met peper en zout.

Doe de quinoa, samen met de groenten in een mooie schaal.

Meng er de dressing onder.

Kruid intussen de scampi met zout, paprika- en currypoeder en het geplette lookteentje en bak ze in een pan met anti-aanbaklaag in een klein scheutje olie.

Leg de scampi op de salade, werk af met verse kruiden en de crumble.

Wist je dat?

Geen fan van scampi of ga je voor minder afwas: plakjes gerookte of rauwe zalm gaan hier ook prima bij. Of een stukje gegrilde kip? Why not?

Als alternatief voor de quinoa: parelcouscous is hier ook een toppertje!

No time to crumble, wat fijngehakte pistachenootjes gaan hier ook perfect bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?