Juffrouw Toertjes logo
Shakshuka

Groene shakshuka

We love shakshuka! Romig, vullend, snel klaar, comfort food op zijn best.

Er is één klein maar’tje’… ik eet dat eigenlijk het liefst als het buiten echt koud is. Dan kan ik die pittige kruidigheid het meest van al appreciëren.

Bij deze… een frisse, nazomerse variant, niet spicy, maar wel boordevol groene vitamientjes, lekkere kruiden en een vleugje room.

Ingrediënten

2 personen
  • 4 eitjes
  • 1 courgette, het binnenste deel verwijderd en in halve maantjes gesneden
  • 8 groene asperges, schoongemaakt en in stukjes van ca 2 cm gesneden
  • 50 g diepvrieserwtjes
  • 50 g babyspinazie
  • restje gekookte broccoli
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 75 ml (light) room
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl zaatar
  • 1/2 tl gedroogde koriander
  • 1/2 tl gedroogd basilicum
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • chiliflakes

Voor erbij : verse kruiden, brood, tomatensalade, groene salade

Stappen

Bak de lente-ui, knoflook en de courgette aan in een klontje boter in een ruime pan met antikleeflaag. Zet het vuur halfhoog. 

Voeg na 2 minuten de aspergestukjes toe, maar hou de punten apart (die voegen we pas later toe). Voeg ook de kruiden toe en kruid met peper en zout van de molen. Roer goed en bak alles gedurende 5 minuten onder voortdurend roeren, tot de groenten halfgaar zijn.

Voeg de doperwtjes toe en laat deze warmte nemen. Daarbij komt de bladspinazie. Roer deze onder de warme groenten en laat slinken. Zorg dat het vocht van de spinazie is verdampt vooraleer je de room toevoegt. Roer alles nog een laatste keer goed door en maak vier kuiltjes in de pan. Breek de eitjes stuk voor stuk en leg elk eitje in een kuiltje. Zet het vuur wat lager. De groentjes mogen niet aanbakken, maar het eitje moet wel voldoende warmte krijgen om te garen. Indien je merkt dat het eiwit moeilijk stolt kan je wat meer plaats maken bij de groenten zodat het eiwit sneller kan garen. 

De shakshuka is klaar van zodra het eiwit is gestold. Als het goed is, heb je nu nog een vloeibare dooier. Strooi nog wat extra fleur de sel over het eitje, samen met chiliflakes en verse kruiden als je dat lekker vindt. 

Serveer de shakshuka met een (tomaten)salade en knapperig brood. 

Wist je dat?

Neem een voldoende ruime pan, zodat je plaats kan maken voor de eitjes. 

Een pan met anti-kleeflaag is voor dit recept echt wel een must.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Groene shakshuka

Romig, vullend, snel klaar, comfort food op zijn best. Bij deze… een frisse, nazomerse variant, niet spicy, maar wel boordevol groene vitamientjes, lekkere kruiden en een vleugje room.

Keywords: asperge, ei

Recept opbrengst: 2 personen

Ingrediënten recept:

  • 4 eitjes
  • 1 courgette, het binnenste deel verwijderd en in halve maantjes gesneden
  • 8 groene asperges, schoongemaakt en in stukjes van ca 2 cm gesneden
  • 50 g diepvrieserwtjes
  • 50 g babyspinazie
  • restje gekookte broccoli
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 75 ml (light) room
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl zaatar
  • 1/2 tl gedroogde koriander
  • 1/2 tl gedroogd basilicum
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • chiliflakes

Recept Instructies: Bak de lente-ui, knoflook en de courgette aan in een klontje boter in een ruime pan met antikleeflaag. Zet het vuur halfhoog. Voeg na 2 minuten de aspergestukjes toe, maar hou de punten apart (die voegen we pas later toe). Voeg ook de kruiden toe en kruid met peper en zout van de molen. Roer goed en bak alles gedurende 5 minuten onder voortdurend roeren, tot de groenten halfgaar zijn. Voeg de doperwtjes toe en laat deze warmte nemen. Daarbij komt de bladspinazie. Roer deze onder de warme groenten en laat slinken. Zorg dat het vocht van de spinazie is verdampt vooraleer je de room toevoegt. Roer alles nog een laatste keer goed door en maak vier kuiltjes in de pan. Breek de eitjes stuk voor stuk en leg elk eitje in een kuiltje. Zet het vuur wat lager. De groentjes mogen niet aanbakken, maar het eitje moet wel voldoende warmte krijgen om te garen. Indien je merkt dat het eiwit moeilijk stolt kan je wat meer plaats maken bij de groenten zodat het eiwit sneller kan garen. De shakshuka is klaar van zodra het eiwit is gestold. Als het goed is, heb je nu nog een vloeibare dooier. Strooi nog wat extra fleur de sel over het eitje, samen met chiliflakes en verse kruiden als je dat lekker vindt. Serveer de shakshuka met een (tomaten)salade en knapperig brood.

Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?