Parelcouscous halloumi

Parelcouscoussalade met halloumi

Maaltijdsalades: I love them! Koud, warm, lauw, maakt niet uit. Ik hou ervan om een grote kom op tafel te zetten waar iedereen naar hartenlust uit kan scheppen.

Deze salade is van het type lauwwarm. Ik vind de combinatie van de lauwwarme, zachte groentjes met de zoute smaak van de halloumi echt top.

Wij in Lokeren zijn dan nog eens bevoorrecht. Op een boogscheut van onze deur, in Berlare, maakt ‘De Zuivelarij’ heerlijke ‘Berloumi’ kaas. Woon je ook in de buurt en kan je dit kaasje op de kop tikken, dan is dit een prima alternatief om in dit gerecht te gebruiken, de lokale halloumi.

Ingrediënten

2 personen
  • 120 g parelcouscous
  • 1 rode ui, fijn gesnipperd
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1/2 aubergine, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, geschild, van de pitjes ontdaan en in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, geschild, van de pitjes ontdaan en in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gedroogde basilicum
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/4 tl kurkuma
  • 15 kerstomaten, gehalveerd
  • 50 g jonge spinazieblaadjes
  • Sap van een kleine halve citroen
  • 1 blokje halloumi

voor erbij : verse kruiden zoals peterselie, munt, basilicum

Stappen

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schep de rode ui, de courgette, de aubergine, de paprika, look, het paprikapoeder, de gedroogde kruiden en peper en zout om met 1 el olijfolie in een ruime braadslede.

Gaar de groenten gedurende 20 minuten in de oven.

Bereid de parelcouscous zoals aangegeven op de verpakking. Spoel af en hou even opzij.

Voeg na 20 minuten de kerstomaten en de spinazieblaadjes toe aan de geroosterde groenten. Roer alles om en laat dit 5 minuutjes staan.

Voeg de groenten toe aan de parelcouscous en meng alles goed door elkaar. Voeg het citroensap toe, samen met nog een eetlepel kwaliteitsvolle olijfolie en kruid eventueel bij met extra peper en zout van de molen.

Snijd de halloumi in plakjes van ongeveer een centimeter. Giet 1/2 tl olijfolie in een pan met antikleeflaag en wrijf de pan hier mee in. Je hebt echt niet veel nodig om de halloumi te bakken, want we willen een lekker krokant korstje aan de kaas. Bak de halloumi vervolgens in de pan op middelhoog vuur. Draai de halloumiplakjes na 2 minuten om en bak nog even verder aan de andere kant, tot de kaas  mooi goudbruin kleurt.

Serveer de halloumi bij de parelcouscoussalade en werk het gerecht af met verse kruiden.

Wist je dat?

Halloumi is een cypriotische grillkaas. Het is een kaasje dat onmiddellijk wil gegeten worden. Eens het afkoelt wordt het wat ‘chewy’. Daarom is het naar mijn mening minder geschikt om de dag erna koud mee te nemen naar het werk. Restjes van de salade zelf kunnen wel perfect dienen als lunch. Voeg desgevallend wat feta, mozzarella of plakjes kip toe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?