Juffrouw Toertjes logo
Toast kruidenricotta - blog-3712

Toast met kruidenricotta, gegrilde courgette en ovengeroosterde tomaatjes

Geen zin in een boterhammetje met kaas vandaag? I have got you covered!

Wat dacht je van een heerlijke toast belegd met een flinke laag creamy ricotta, gegrilde courgette, zoete ovengeroosterde kerstomaatjes en wat pitten voor een crunchy toets. Klinkt goed he!

Leuk om als lunch te maken. Niet veel tijd? De kruidenricotta, de courgettes en de tomaatjes kan je perfect op voorhand preppen, zodat je op het moment zelf enkel nog je toast hoeft te beleggen.

Ingrediënten

2 personen

Voor de kruidenricotta

  • 150 g ricotta
  • 1 el muntblaadjes, fijngehakt
  • 1 el bieslook, fijngehakt
  • 1 el basilicumblaadjes, fijngehakt
  • 1 el peterselie, fijngehakt
  • 1 kleine el tijmblaadjes, geritst en fijngehakt
  • 1/4 teentje knoflook, geperst
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1/4 tl honing

Voor de gegrilde courgette

  • 2 courgettes, in dunne plakken gesneden
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl verse tijmblaadjes geritst
  • rest van het teentje knoflook, geperst
  • 1 el rijstolie

Voor de kerstomaatjes

  • 200 g kerstomaatjes, doormidden gesneden
  • 1 tl tijmblaadjes, geritst
  • 1 el olijfolie (hittebestendig)
  • een klein snuifje rietsuiker

Voor de pitten

  • 1 el pompoenpitten
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el pijnboompitten
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1/4 tl za’atar

Verder nodig : 4 sneden brood (ik koos voor lekker desembrood), rucola, basilicumblaadjes

Benodigdheden

  • grillpan of grill
  • hakmolentje
  • mandoline

Stappen

Doe alle ingrediënten voor de kruidenricotta in het hakmolentje, kruid met peper en zout van de molen en laat de machine draaien tot je een gladde ricotta krijgt. Je zal nog groene spikkeltjes kruiden zien, no worries. Dek af en zet koel.

Snijd de courgette in lange repen. Ik gebruik daarvoor graag een mandoline. Meng de overige ingrediënten (oregano, tijm, knoflook en olie) in een ruime kom door elkaar en kruid met wat zout en peper van de molen. Wentel de courgettelinten door de kruidenolie. Zorg ervoor dat alle linten langs beide zijde wat olie hebben. Verhit een grillpan of een (contact)grill en bak de courgettes tot je streepjes krijgt en ze gaar zijn. Zet opzij en kuis de grillpan af.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de doormidden gesneden kerstomaatjes met de snijkant naar boven. Kruid ze met wat zout en peper van de molen, de tijm en strooi er wat rietsuiker over. Rooster de tomaatjes gedurende 20 tot 25 minuutjes in de voorverwarmde oven.

Neem een pan met anti-kleeflaag en rooster de pitten samen met de kruiden in een weinig olie tot de pompoenpitten beginnen poffen en de pijnboompitjes wat bruin kleuren. Haal uit de pan en zet opzij.

Rooster het brood in de grillpan, of in de oven (als je dat gemakkelijker vindt).

Besmeer de toast met een laag kruidenricotta. Leg er de courgettelinten op. Verdeel er enkele tomaatjes over. Voeg wat pitten toe naar smaak. Werk je toast af met een beetje rucola en wat extra basilicumblaadjes.

Wist je dat?

Je zal wellicht tomaatjes over hebben. Bewaar deze in een luchtdicht potje. Heerlijk om als aperitiefhapje bij wat burrata te geven of te verwerken in een pasta- of risonisalade.

Heb je nog wat ricotta over. Gebruik deze dan als dip bij de apero.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?