Speculaasgranola

Sinterklaas is weer in het land en dat kan maar 1 ding betekenen in foodiesland : chocolade, mandarijntjes en … speculaas (OK dat zijn er 3 😉)… oh ja en marsepein 🙄.

Wij houden er thuis van om rond de verjaardag van de goedheilig man een brunchke te houden. En bij brunch hoort ten huize Juffrouw Toertjes ook granola.

Ik maakte daarom speciaal voor deze dag (en voor alle 364 andere dagen van het jaar) een variant met speculaas.

Toegegeven het is niet de gezondste in het rijtje, maar deze is oooooh zoooo lekker!

 

Ingrediënten

1 grote bokaal
  • 100 g havervlokken
  • 100 g havermout
  • 60 g amandelen grof gehakt
  • 60 g hazelnoten grof gehakt
  • 40 g zonnebloempitten
  • 40 g pompoenpitten
  • 2 el speculoospasta (ik gebruikte deze van Lotus, maar ik weiger om het gerechtje ‘Biscoff granola’ te noemen)
  • 3 el ahornsiroop
  • 3 el kokosolie, gesmolten
  • 2 tl speculoos- of koekkruiden
  • 1 tl vanille extract (Nielsen-Massey)
  • snuifje zout
  • 40 g speculaaskoekjes, verkruimeld

Benodigdheden

  • ruime ovenschaal (aluminium van 23 op 33 cm) of een bakplaat
  • bakpapier

Stappen

Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht.

Meng in een kom de havervlokken, de havermout, de noten, pitten, de speculooskruiden en het zout door elkaar.

Roer in een pannetje de gesmolten kokosolie, de speculoospasta en de ahornsiroop door elkaar. Als je het moeilijk gemengd krijgt, kan je het geheel op zacht vuur even opwarmen.

Giet het vloeibare mengsel, samen met de vanille bij de droge ingrediënten en roer goed.

Stort deze vervolgens in de ovenschaal of op de bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed.

Bak in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten.

Haal de granola uit de oven en ga er kort even met een vork door zodat je niet te grote brokken hebt. Laat verder afkoelen in de ovenschaal of op de bakplaat.

Als de granola volledig is afgekoeld, verkruimel je er de speculaaskoekjes over en klaar!

Wist je dat?

De granola bewaar je best in een goed afgesloten pot.

Je kan deze ruim een maand bewaren, maar ik durf wedden dat de pot sneller leeg zal zijn.

Zorg er voor dat je een ovenschaal (of bakvorm) van aluminium gebruikt. Glas of porselein is niet aangewezen. Ik gebruik bv. een bakblik waar ik brownies in bak.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?