Juffrouw Toertjes logo
Ananas kardemom cake

Ananas Kardemomtaart

Een tijdje geleden deelde ik op Instagram mijn favoriete bakboek. Daar was al duidelijk dat ik fan ben van Ottolenghi en zijn bakboek Sweet, dat hij samen met Helen Goh schreef.

Hoewel patisserie vereist dat je recepten nauwgezet volgt, haal ik zelf heel veel inspiratie uit dit boek, zowel naar technieken toe als naar smaakcombinaties, waardoor ik het er soms ook eens op waag om te gaan experimenteren.

Zo is ook deze zoete lekkernij ontstaan. Het is gebaseerd op de abrikozen-amandeltaart… Maar dan anders…

De combinatie van de zoete ananas met het frisse van de kardemom is er sowieso eentje met een gouden randje 😉.

Ingrediënten

8 punten

Voor de cake

  • 85 g zachte boter
  • 200 g ultra fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • zeste van 1 (biologische) citroen
  • 1 tl vanille-extract
  • 220 g zelfrijzend bakmeel
  • snuifje zout
  • 160 g zure room
  • 35 g lange vingers, fijngestampt
  • 400 g verse ananas in kleine blokjes gesneden

Voor de kardemomlaag

  • 60 g boter
  • 100 g ultra fijne kristalsuiker
  • 2 tl kardemompoeder
  • snuifje zout
  • 2 eieren

Benodigdheden

1 springvorm, 23 cm doorsnee, ingevet en bekleed met bakpapier

Stappen

Smelt voor de kardemomlaag de boter, de suiker en het kardamompoeder op een laag vuur in een klein pannetje. Roer alles door elkaar.

Van zodra de suiker en de boter gesmolten zijn. Zet je het vuur uit en laat je het brouwsel even staan.

Mix voor het beslag de boter en de suiker met de K-klopper in de keukenmachine of de handmixer door elkaar. Voeg één voor één de eitjes toe tot je een glad beslag bekomt. Let wel op dat je het volgende eitje pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Ga, indien nodig even met een spatel langs de rand van de kom om er voor te zorgen dat al het deeg goed gemengd geraakt.

Rasp vervolgens de citroenzeste over het beslag en voeg ook het vanille extract toe.

Zeef de bloem, samen het zout. Zet de mixer op lage snelheid en voeg dit afwisselend met de zure room toe aan het beslag. Eindig met de bloem.

Schep het beslag in de taartvorm. Strijk het glad. Bestrooi het beslag met de fijngestampte lange vingers en verdeel daarover de stukjes ananas.

Neem het pannetje met het kardemommengsel en klop hier de laatste twee eitjes door tot alles goed is vermengd. Verdeel dit mengsel over de ananasstukjes.

Zet je taart gedurende 1 u en 15 min in de oven, of tot een in het midden van de taart gestoken pin er schoon uitkomt.

Laat de taart op een taartrooster in de vorm verder afkoelen.

Wist je dat?

Wanneer ik citroenzeste gebruik, kies ik voor bio citroenen. Was de citroenen onder warm stromend water vooraleer je ze gebruikt.

De taart kan tot 3 dagen worden bewaard in de koelkast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?