Juffrouw Toertjes logo
Beestige Zandkoekjes

Beestige zandkoekjes

De routine zit er weer wat in na de kerstvakantie, maar dat betekent niet dat de opstart afgelopen maandag vlekkeloos verliep.

Om het huiswerk maken wat op te vrolijken, bakte ik deze leuke, maar vooral lekkere zandkoekjes. En ja, ik heb mama-punten gescoord : YES!

Deze koekjes verdienen dan ook sowieso een plekje op de blog.

Ingrediënten

30 tot 35 koekjes
  • 225 g patisseriebloem
  • 120 g zachte boter (type Alpro bakken en braden uit het vlootje)
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eierdooier
  • 1 tl vanille extract
  • snuifje zout

Benodigdheden

uitsteekvormpjes, bakpapier, deegrol, keukenmachine

Stappen

Zeef de bloem in de kom van de keukenmachine en meng de kristalsuiker, het vanillesuiker en het zout erdoor.

Voeg de boter en de eierdooier toe en laat de machine met de K-klopper draaien tot er een mooi samenhangend deeg ontstaat. 

Maak een bol van het deeg en laat dit in plastic folie min. 2 uur rusten in de koelkast. 

Verwarm de oven voor op 180 graden, heteluchtstand.

Rol het deeg uit met behulp van de deegroller tot een dikte van ca 5 à  7 mm. Steek er met een vormpje koekjes uit en leg deze op een vel bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes, zodat ze tijdens het bakken niet aan elkaar beginnen kleven. 

Neem nu de overschot van het deeg weer bij elkaar. Maak er kort een nieuwe bol van en rol weer uit, tot alle deeg is opgebruikt.

Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze een goudbruin randje krijgen. 

Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster. Tijdens het afkoelen zullen ze ook verder uitharden en lekker knapperig worden.

Wist je dat?

Uitrollen van het deeg gaat voor mij het makkelijkst als volgt: neem een vel bakpapier. Leg hierop het deeg. Leg het plasticfolie (dat diende om het deeg in te pakken in de koelkast) over het deeg en rol nu met de deegroller het deeg plat. 

Ik gebruikte voor deze beestige koekjes een figuur steker, voor de Dino en voor de Lama, maar het werkt even goed met andere leuke uitsteekvormpjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?