Juffrouw Toertjes logo
cheesecake

Cheesecake met frambozencoulis

Cheesecake, daar mag je mij ’s nachts voor wakker maken.

Ik moet altijd spontaan denken aan die aflevering van Friends (The One with All the Cheesecakes) waar Rachel en Chandler een cheesecake verorberen van “mama’s little bakery”.

Dit receptje staat garant voor zo een geweldig lekker smeuïge cheesecake om duimen en vingers bij af te lekken (en nee ik ga niet tot op de grond, zoals Rachel en Chandler wel doen, maar dat heeft niets met de kwaliteit van de cheesecake an sich te maken).

 

Ingrediënten

8 a 10 personen

Voor de bodem

  • 120 g Digestive koekjes of speculaaskoekjes
  • 20 g hazelnootmeel (of heel fijn gemalen hazelnoten)
  • 50 g boter gesmolten

Voor de cheesecake

Voor de toplaag

  • 40 g extra fijne kristalsuiker
  • 300 g zure room
  • 150 g Griekse Yoghurt (10%)
  • 1 tl vanille extract (Nielsen-Massey)

Voor de frambozencoulis

  • 250 g diepvriesframbozen
  • 2 el poedersuiker
  • verse framboosjes

Benodigdheden

1 springvorm 22 cm diameter

bakpapier

Stappen

Verwarm de oven voor op 190° hetelucht.

Bekleed de springvorm met bakpapier. Leg op de onderkant van je bakvorm een papiertje en klem er de rand van je springvorm rond. Beboter de rand en bekleed die eveneens met bakpapier.

Stamp (of maal) de koekjes fijn en meng deze, samen met het hazelnootmeel, onder de gesmolten boter. Druk het mengsel stevig aan tegen de bodem van de springvorm.

Zet de vorm een half uurtje in de koelkast.

Meng voor de cheesecake de roomkaas, de eitjes, de suiker en vanille in een keukenmachine goed door elkaar tot je een glad mengsel bekomt. Giet dit over de koekjesbodem en bak de cheesecake gedurende 23 minuten in de oven.

Neem de cheesecake uit de oven en laat deze 15  minuten afkoelen. Laat de oven nog even aanstaan aangezien we straks de toplaag ook nog moeten afbakken.

Terwijl de cheesecake afkoelt, roer je alle ingrediënten voor de toplaag met een lepel door elkaar. Meng goed zodat je opnieuw een glad mengsel krijgt. Giet dit mengsel over de cheesecake en bak nog eens 15 minuten.

Neem de cheesecake uit de oven (en ja, nu mag de oven af). Laat de cheesecake eerst op kamertemperatuur wat afkoelen vooraleer je deze in de koelkast zet. Laat deze voor minstens 6 uur in de springvorm opstijven in de koelkast.

Neem een steelpannetje en vul dit met de diepvriesframbozen. Zet op middelhoog vuur en roer er poedersuiker door. Als de framboosjes plat zijn en de suiker is opgelost, kan je de coulis even door een fijn zeefje halen om de pitjes te verwijderen. Giet in een glazen bokaaltje en zet weg tot later gebruik.

Ontvorm de taart. Doordat je de rand van de springvorm hebt bekleed met bakpapier gaat dit heel gemakkelijk.

Serveer de cheesecake met de homemade coulis en wat verse framboosjes.

Wist je dat?

Inspiratie voor dit taartje haalde ik uit het Delicious Magazine. Ik prutste nog wat met de baktijden, verfijnde de bodem nog een beetje en koos voor framboosjes als extra toets.

De combinatie van dit taartje met de friszure smaak van framboosjes vind ik hemels. Framboosjes scoren sowieso altijd. Ze hebben iets feestelijks.

PS. geen tijd of zin om zelf frambozencoulis te maken? Deze van Ponthier (beschikbaar bij Delhaize) is ook heel erg lekker en zeker geschikt om bij deze cheesecake te serveren.

Als je geen vorm van 22 cm diameter hebt, kies dan voor een iets kleiner exemplaar. Zo heb je steeds een mooie bodem. Gebruik je een grotere vorm, dan kan het zijn dat je geen mooie koekjeslaag hebt onderaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?