Juffrouw Toertjes logo
chocolade courgette cake

Chocolade-courgettecake

Say What? Courgette in een chocoladecake? En dat is lekker? Wees maar zeker!

Ik ben zot van chocolade en ik hou van cake, maar over chocoladecake ben ik soms zwaar in dubio. Om de één of andere reden vind ik deze snel té droog.

Ik ga hier zeker niet claimen dat deze chocoladecake gezond en boordevol vitaminen zit, want – spoileralert – dat is hij niet????.

Maar, de courgettes hebben hier wel degelijk hun nut! Ze zorgen er namelijk voor dat de cake lekker smeuïg blijft.

Voel ik toch nog enige aarzeling bij jou om met dit recept aan de slag te gaan? Ik kan je al verklappen dat je de courgette niet proeft en niet ziet. Je hoeft je huisgenoten dan ook niet te verklappen wat het geheime ingrediënt is van deze cake. Ik beloof je, je zal het je niet beklagen!

Ingrediënten

8 a 10 plakken
  • 300 g courgette, grof geraspt
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 190 g patisseriebloem
  • 40 g cacaopoeder
  • 100 g pure chocolade, gehakt
  • 2 eitjes
  • 80 ml olijfolie (om te koken)
  • 2 tl vanille-extract (Nielsen-Massey)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 2 tl kaneel
  • snuifje zout

Benodigdheden

cakeblik en bakpapier

Stappen

Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht.

Bekleed de cakevorm met bakpapier. Zowel de onderkant als de zijkanten.

Meng de courgette, de eitjes, de olie en het vanille-extract met een lepel door elkaar.

Meng de droge ingrediënten in een tweede kom eveneens door elkaar.

Voeg de droge ingrediënten bij het courgettemengsel en meng met je mixer door elkaar. Het is een stevige klus!

Roer tot slot de chocolade door het beslag. Giet het beslag in de cakevorm.

Bak de cake gedurende 50 minuten tot een uur in de voorverwarmde oven op 175 graden.

Haal de cake uit de oven. Laat deze ca. 15 minuten afkoelen in de bakvorm. Stort deze daarna uit op de rooster en laat verder afkoelen.

 

Wist je dat?

Deze chocolade-courgettecake kan je tot 4 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

Wil je hem extra fancy maken, werk deze dan af met een ganache. Doe 75 g pure chocolade in een kom. Verwarm 75 g volle room tot het kookpunt en giet van zodra deze het kookpunt heeft bereikt, bij de chocolade. Laat even staan en roer de room door de chocolade. Laat de ganache op kamertemperatuur komen en verdeel deze over de cake. YUMMIE!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?