Juffrouw Toertjes logo
Chocoladecake

Chocoladecake

Chocolade is altijd een goed idee!

En als je aan dochterlief vraagt welke cake we zullen bakken, is het antwoord steevast : chocoladecake.

Geloof me vrij, we hebben al wat afgebakken om tot een lekkere – niet droge – versie te komen. Dit is nu mijn favoriete recept.

En als ik zeg “chocolade”cake, dan is het ook echt wel dat, want deze cake bevat niet alleen cacaopoeder, het beslag wordt ook verrijkt met gesmolten chocolade en bakvaste chocoladedruppels voor een crunchy, speels effect. Alsof dat nog niet genoeg is (nooit té veel chocolade toch?!) komt daarbovenop een lekkere laag ganache en als afwerking, hoe kan het ook anders, chocoladebrokken.

Wie wil er een stuk?

Ingrediënten

8 a 10 plakken

Voor de cake

  • 190 g zachte boter (ik gebruik graag de Alpro Bakken en Braden uit het vlootje)
  • 190 g ultra fijne kristalsuiker
  • 190 g zelfrijzende bloem
  • 3 eieren
  • 3 el cacao
  • 75 g pure chocolade, gesmolten
  • 50 ml volle melk
  • 1 tl bakpoeder
  • snuifje zout

Voor de ganache

  • 100 g pure chocolade (in stukken gehakt of callets)
  • 100 g volle room

Als versiering : extra pure en witte chocolade in brokjes gehakt

Benodigdheden

1 rechthoekige cakevorm, bekleed met bakpapier

Stappen

Verwarm de oven voor op 170 graden, hetelucht.

Klop in een kom met een elektrische mixer de boter en de suiker tot een egaal en zacht mengsel. Voeg één voor één de eitjes toe en daarna de melk. Voeg het volgende eitje pas toe als het vorige is opgenomen in het beslag. 

Zeef de bloem, het bak- en cacaopoeder boven het beslag en spatel dit, samen met het snuifje zout door het beslag. Zorg dat er geen klontertjes in het beslag achterblijven. 

Tot slot voeg je de gesmolten chocolade toe. Spatel opnieuw voorzichtig, maar goed door het beslag.

Giet dit nu in de cakevorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 55 minuten tot een uur, of tot een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt.

Laat de cake afkoelen op een taartrooster. 

Maak intussen de ganache : Doe de chocolade in een warmtebestendige kom. Verwarm de room in een klein steelpannetje tot de room aan de zijkant begint te borrelen. Giet de warme room over de chocolade en roer tot deze is gesmolten en je een mooi glad mengsel hebt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Strijk de ganache pas over de cake van zodra de cake volledig is afgekoeld.

Versier met extra chocoladebrokken.

Wist je dat?

De cake kan je tot 4 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten doos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?