Juffrouw Toertjes logo
Cinnamon Rolls

Cinnamon rolls

Wanneer deze rolls op tafel komen, is het feest.

Ik ben verzot op kaneelrolletjes! Deze ogen misschien niet zo mooi en fancy als hun zusjes (de cinnamon buns), maar ze zijn zeker even lekker.

Het recept voor het deeg komt van Menno de Koning, winnaar van het tweede seizoen van het immens populaire bakprogramma bij onze Noorderburen ‘Heel Holland Bakt’.

De vulling heb ik een beetje aangepast naar eigen smaak. Ik heb het persoonlijk liever ‘iets’ minder zoet… Maar dat doet hier echt niets af aan de smaak, want het zijn nog steeds lekkere kruidige zoete broodjes.

Ingrediënten

ca. 14 rolletjes

Voor het deeg

  • 75 g malse boter (type Alpro Bakken en Braden uit het vlootje)
  • 235 ml melk
  • 11 g instantgist (1 zakje)
  • 615 g bloem voor wit brood
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 2 eieren

Voor de vulling

  • 75 g bruine kandijsuiker
  • 75 g licht bruine basterdsuiker
  • 2 el kaneelpoeder
  • 50 g boter (Alpro Bakken en Braden uit het vlootje)

Voor de icing

  • 80 g roomkaas
  • 50 g boter (Alpro Bakken en Braden uit het vlootje)
  • 100 g poedersuiker
  • snuifje zout

Benodigdheden

rechthoekige ovenschaal, bekleed met bakpapier
keukenthermometer (om de warmte van de melk te meten)
keukenmachine met deeghaak

Stappen

Smelt de boter.

Verwarm de melk in een klein steelpannetje tot circa 40 °C. Haal van het vuur en roer de instantgist door de melk tot deze oplost. 

Doe in de mengkom van je keukenmachine de bloem, het kristalsuiker en het zout en meng met een deeghaak de droge ingrediënten goed door elkaar. Giet dan de gesmolten boter en het warme melkgistmengsel erbij. Voeg één voor één de eieren toe. Laat de mixer op lage snelheid verder draaien tot er een soepel en elastisch deeg ontstaat dat makkelijk loslaat van de kom. Heb je geen keukenmachine, kneed het deeg dan met de hand ongeveer 8 minuten. 

Leg het deeg in een schone kom en laat afgedekt met een warme, vochtige keukendoek op een warme plek één uur rijzen.

Leg het deeg, nadat het gerezen is en ongeveer verdubbeld is in volume, op een licht met bloem bestoven werkblad. Rol het met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van 40 x 50 cm.

Meng de bruine basterdsuiker en de kandijsuiker met het kaneelpoeder.

Smeer met een kwast de boter over het deeg. Strooi hierop het suiker-kaneelmengsel. Zorg dat dit mooi verdeeld is over het deeg.

Rol nu het deeg op. Begin onderaan aan de lange kant en werk naar boven op totdat je een rol hebt. Snijd de rol met een scherp mes in ca. 14 plakken.

Leg de rolletjes in een met bakpapier beklede rechthoekige ovenschaal. Niet te dicht tegen elkaar zodat ze ruimte hebben om tegen elkaar aan te rijzen.

Dek weer af met een warme vochtige keukenhanddoek en laat ze nog eens 30 minuten rijzen, totdat ze bijna verdubbeld zijn in formaat.

Verwarm de oven voor op 190 °C hetelucht stand.

Bak de rolletjes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin gekleurd zijn.

Maak de icing terwijl de cinnamon rolls in de oven staan.

Klop de roomkaas, de zachte boter, het poedersuiker en het zout met een handmixer tot een licht en romig mengsel. Als je de rolletjes uit de oven hebt gehaald, bestrijk je ze meteen met de roomkaas-icing, zodat die lekker in de rolletjes kan trekken.

Serveer de cinnamon rolls lauw-warm. Geef de overgebleven roomkaasicing erbij, zodat wie dat wil er nog meer op kan smeren.

Wist je dat?

Je kan de rolletjes, zonder de icing erop in de diepvries bewaren. Ook de icing overleeft een avontuur in de diepvries, mits goed afgesloten in een potje.

Eet je ze niet meteen allemaal op, bestrijk dan niet alle rolletjes met icing, maar bewaar deze apart.

Ook de dag erna zijn ze de rollen nog super lekker. Warm ze kort in de oven (5 min) of microgolfoven (20 sec). Smeer er nadien de icing op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?