Juffrouw Toertjes logo
Citroen-maanzaad cupcakes - blog-4119

Citroen-maanzaad cupcakes met lemoncurd en frosting

Cupcakes … I looooove them!

Ik heb het altijd al leuk gevonden om die kleine gebakjes te maken. Ze zorgen steeds voor een beetje feest op tafel!

En voor wie dacht dat ze enkel een kinderparty konden opvrolijken, think again. Deze friszure gebakjes zijn een heerlijk tussendoortje! Perfect om op zondagnamiddag te serveren!

Ingrediënten

9 cupcakes

Voor de cupcakes

  • 100 g patisseriebloem (gezeefd)
  • 1 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • 5 g maanzaad
  • 75 ml zure room
  • 2 eitjes
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 ml zonnebloemolie
  • zeste van 1 (bio)citroen

Voor de lemoncurd

  • 35 ml citroensap (gezeefd)
  • zeste van 1 (bio)citroen
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 60 g roomboter
  • 1 ei

Voor de frosting

  • 110 g boter (ik gebruik hiervoor de ALPRO braden & bakken uit het vlootje)
  • 165 g bloemsuiker (gezeefd)

Benodigdheden

cupcakebakvorm en papieren cupcakevormpjes om erin te plaatsen, handmixer, appelboor, klein kloppertje, eventueel een spuitzak en spuitmondje

Stappen

Voor de lemoncurd

Doe de citroenrasp, de suiker en de roomboter in een steelpan met dikke bodem en laat smelten op middelhoog vuur tot je een gladde massa hebt.

Roer er het citroensap door.

Breek het ei in een kommetje en klop dit al even door elkaar. Voeg het ei toe aan het mengsel. Klop met een klein kloppertje stevig door. Let wel dat je hier snel handelt. Van zodra het eiwit in contact komt met de warme massa, begint het te stollen. Blijf roeren tot de curd dikker wordt. Dit duurt een 10-tal minuutjes.

Haal de curd door een zeefje en doe in een schone glazen pot. Laat verder afkoelen en bewaar in de koelkast. De curd zal tijdens het afkoelen nog verder indikken.

Voor de cupcakes

Verwarm de oven voor op 170 graden, hetelucht.

Klop de zure room, de eitjes, de vanille, de olie en de citroenzeste met een elektrische handmixer in een ruime kom door elkaar.

Voeg de droge ingrediënten, met uitzondering van het maanzaad, toe en mix alles kort door elkaar tot een egaal beslag (zonder brokjes).

Spatel tot slot de maanzaadjes door het beslag.

Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en zet in de oven gedurende 18 tot 20 minuutjes. De cupcakes zijn klaar wanneer een in het midden gestoken prikker er schoon (zonder deegrestjes) uitkomt.

Haal de cupcakes uit de oven. Laat ze 5 minuutjes in de bakvorm afkoelen op een taartrooster. Haal ze nadien uit de bakvorm om ze verder te laten afkoelen.

Voor de frosting 

Klop de boter met de elektrische handmixer glad tot de gele kleur verdwijnt en de boter wit ziet. Voeg dan in 3 delen de bloemsuiker toe. Klop alles goed door elkaar zodat je een egale frosting bekomt.

Werk je de cupcake graag af met toefjes, plaats dan een spuitmondje in de spuitzak en vul deze met de frosting. Geen spuitzak of spuitmondje bij de hand, geen nood, dan kan je de frosting er op ‘smeren’. Plaats hoe dan ook de frosting in de frigo om weer wat uit te harden.

Afwerking

Van zodra de lemoncurd en de cupcakes zijn afgekoeld kan je aan de afwerking beginnen.

Haal met een appelboortje wat cake uit de cupcake. Vul het vrijgekomen gaatje met lemoncurd (ik gebruikte hiervoor een klein spuitzakje, of je kan ook een snoepzakje of een klein koffielepeltje gebruiken om te vullen). Werk af met een toefje frosting.

Bewaar de cupcakes in de frigo.

Wist je dat?

Spoel de (bio)citroenen steeds goed af onder warm water en boen ze schoon, vooraleer je er de zeste van raspt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Citroen-maanzaad cupcakes met lemoncurd en frosting - Juffrouw Toertjes

Cupcakes ... I looooove them!

Ingrediënten recept:

Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?