Juffrouw Toertjes logo
citroen-maanzaadcake

Citroen-maanzaadcake

Citroen-maanzaadcake: een Golden Oldie.

De eerste keer dat ik deze cake maakte was aan de hand van het recept van grootmeester Ottolenghi. Normaal lukken die recepten keer op keer en leidt dit tot ongelooflijke smaakcombinaties.

Maar om de één of andere reden lukte de citroen-maanzaadcake me niet. De cake zakte in het midden in, hoewel die wel gaar was. Lag het aan de boter die nog wat te warm was, de slagroom, I don’t know….

Ik besloot wat te ‘knoeien’ met de werkwijze en de ingrediënten en kwam tot deze versie. Lekker, licht en failure proof!

Mijn versie van de cake is op basis van olie in plaats van boter en de slagroom verving ik door zure room.

De icing on top maakt dit cakeje tot een waardig gebak dat je zonder schaamte op tafel kan toveren wanneer je eindelijk weer thuis bezoek kan ontvangen aan de tuintafel.

Ingrediënten

8 a 10 plakken
  • 220 g extra fijne kristalsuiker
  • 3 eitjes
  • 120 g zure room
  • 60 g neutrale olie
  • 20 g maanzaad
  • Fijne rasp van 3 citroenen
  • 175 g patisseriebloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • 110 g bloemsuiker
  • 40 g citroensap

Benodigdheden

cakeblik, ingevet en bodem en zijkanten bedekt met bakpapier.

Stappen

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Vet je cakeblik in met boter en bekleed onderkant en randen met bakpapier. Zo krijg je de cake na het bakken zonder problemen uit het bakblik.

Klop de suiker met de eitjes op tot je een lichtgeel mengsel krijgt. Dit duurt ongeveer een drietal minuutjes. Voeg er de zure room aan toe.

Zeef de bloem, bakpoeder en het zout en roer dit met een spatel door het mengsel. Giet er daarna de olie bij, samen met het maanzaad en de citroenrasp. Meng goed met de spatel.

Stort het mengsel in het cakeblik en bak in de oven gedurende 50 minuten. Laat de cake afkoelen op een rooster in het bakblik.

Terwijl de cake verder afkoelt kan je het glazuur maken door het poedersuiker met het citroensap te mengen. Spreid dit gelijkmatig over de cake en laat verder afkoelen.

Wist je dat?

Heb je nog wat cake over na je smulpartij, geen nood : deze cake kan je op een koele plaats nog tot 4 dagen bewaren zonder aan smaak in te boeten. Wil je toch liever een stukje bewaren voor later, deze cake kan je ook invriezen. Snijd de cake in individuele plakken die je zorgvuldig verpakt en afzonderlijk invriest. Op de dag van gebruik rustig laten ontdooien en vier-uur is served!

Extra weetje: cake kan je 2 maanden in de vriezer bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Citroen-maanzaadcake

Het originele recept is van grootmeester Ottolenghi. Mijn versie van de cake is op basis van olie in plaats van boter en de slagroom vervang ik door zure room. De icing on top maakt dit cakeje tot een waardig gebak dat je zonder schaamte op tafel kan toveren wanneer je eindelijk weer thuis bezoek kan ontvangen aan de tuintafel.

Type: dessert

Keywords: cake

Recept opbrengst: 8 a 10 plakken

Ingrediënten recept:

  • 220 g extra fijne kristalsuiker
  • 3 eitjes
  • 120 g zure room
  • 60 g neutrale olie
  • 20 g maanzaad
  • Fijne rasp van 3 citroenen
  • 175 g patisseriebloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • 110 g bloemsuiker
  • 40 g citroensap

Recept Instructies: Verwarm de oven voor op 160 graden.Vet je cakeblik in met boter en bekleed onderkant en randen met bakpapier. Zo krijg je de cake na het bakken zonder problemen uit het bakblik.Klop de suiker met de eitjes op tot je een lichtgeel mengsel krijgt. Dit duurt ongeveer een drietal minuutjes. Voeg er de zure room aan toe.Zeef de bloem, bakpoeder en het zout en roer dit met een spatel door het mengsel.Giet er daarna de olie bij, samen met het maanzaad en de citroenrasp. Meng goed met de spatel.Stort het mengsel in het cakeblik en bak in de oven gedurende 50 minuten.Laat de cake afkoelen op een rooster in het bakblik.Terwijl de cake verder afkoelt kan je het glazuur maken door het poedersuiker met het citroensap te mengen. Spreid dit gelijkmatig over de cake en laat verder afkoelen.

Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?