Appel crumble

Crumbletaart met appel en bessen

Ook al ben ik op en top een zomermeid, de herfst kan me in zekere mate ook bekoren…

Genieten van een lange wandeling in het herfstzonnetje om dan thuis te komen wetende dat er een heerlijk stuk taart op me wacht.

Een crumble is daar zo een mooi voorbeeld van. Crunchy on the outside, zacht-zurig on the inside.

Als vieruurtje eet ik het stukje het liefst zo, samen met een kopje koffie. Als dessert mag daar nog gerust een bolletje vanille-ijs bij.

Ingrediënten

8 punten

Voor het zanddeeg

  • 300 g patisseriebloem
  • 150 g zachte boter
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • snuifje zout

Voor de fruitvulling

  • 350 g appel, in blokjes gesneden
  • 200 g blauwe bessen
  • 1 tl vanille-extract (Nielsen Massey)
  • 1 tl kaneel

Voor de crumble

  • 70 g boter
  • 70 g bloem
  • 70 g havervlokken
  • 60 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (8g)

Benodigdheden

Taartvorm met losse bodem met diameter van 23 cm, ingevet en bebloemd.

Bakparels of rijst

Stappen

Doe, voor het zanddeeg, alle ingrediënten in de keukenmachine en laat deze draaien tot je een mooi samenhangend deegje krijgt. Vorm er een bol van en verpak in huishoudfolie. Laat minstens één uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht. 

Leg een vel bakpapier op je werkblad. Rol het deeg uit tussen het bakpapier en het stukje huishoudfolie waarin het deeg zat tot ongeveer 0,5 cm. Trek de folie eraf. Til bakpapier en deeg op en draai om in de taartvorm. Haal nu het bakpapier eraf en druk het deeg goed aan in de taartvorm. Zorg ervoor dat het deeg overal even dik is en dat ook de randjes rondom mooi bedekt zijn. Druk het overtollige deeg van de rand. De restjes kan je nog perfect gebruiken om koekjes van te bakken.

Nu gaat we de bodem blind bakken. Leg een vel bakpapier over het deeg en stort hierop genoeg bakparels. Deze zullen voorkomen dat het deeg zal opkomen. Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 12 minuten.

Meng intussen het fruit, de kaneel en het vanille-extract.

Maak de crumble. Meng hiervoor met je handen alle ingrediënten in een kom. Wrijf de boter met je vingers door de rest van ingrediënten tot er ‘kruimels’ ontstaan. 

Neem de taartbodem uit de oven. Verwijder het bakpapier en de bakparels (opgelet deze zijn HEET!).

Verdeel het fruit over de taartbodem. Het is veel fruit, maar dit zal wat ‘invallen’ wanneer het gaart in de oven, dus alles mag er op!

Tot slot verdeel je de crumble laag over het fruit. 

Bak de taart in de oven gedurende 50 minuten. 

Laat de taart afkoelen op een rooster. Verwijder na ongeveer een half uurtje de vorm. 

Wist je dat?

Ik bakte met het restje deeg nog een 12-tal zandkoekjes. Deze gingen samen met het deeg tijdens het blindbakken de oven in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?