Juffrouw Toertjes logo
Financiers

Financiers

Deze kleine cakejes zijn hier elke keer een waar succes! Ze vormen een ideaal duo met een tasje thee, een kopje koffie, of een glaasje melk (voor de mini gourmand hier onder ons).

Inspiratie voor dit receptje haalde ik van de blog ‘Uit Pauline’s keuken’ die op haar beurt verwijst naar het boek ‘Home Made’ van Yvette van Boven.

In de traditionele versie wordt amandelmeel gebruikt. Ik testte het receptje ook eens uit met hazelnootmeel en ook deze zijn meer dan OK bevonden ????.

Ze mogen dan klein zijn van formaat, ze zijn groots in smaak en vormen dus een ideale afsluiter van de maaltijd. Al zijn ze ook lekker als mini-snackje tussendoor.

 

Ingrediënten

voor ongeveer 20 stuks

  • 150 gram boter
  • 50 gram patisseriebloem (gewone, niet zelfrijzend)
  • 150 gram poedersuiker
  • 60 gram amandelmeel (voor de hazelnootvariant gebruik je 60 gram hazelnootmeel)
  • 3 eiwitten
  • snuifje zout

Benodigdheden

  • cupcake plaat voor kleine cupcakes
  • mini cupcake papiertjes
  • eventueel een spuitzak

Stappen

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smelt de boter in een steelpannetje op een middel laag vuur. Laat de boter ongeveer 15 minuten smelten tot het vet van de boter van kleur verandert (een wat karamelachtig kleurtje). Wat je nu hebt gemaakt is een beurre noisette. Zet het vuur uit en giet het botermengsel in een hittebestendige kom met schenktuit om de grootste warmte al wat uit de boter te krijgen.

Meng in een andere kom de droge ingrediënten door elkaar. Heb je een KitchenAid in huis, gebruik hier dan de K-klopper. Giet de gesmolten boter bij het droge mengsel, terwijl de machine draait.

Voeg als laatste de eiwitten toe en laat de machine draaien tot alles goed gemengd is.

Ben je eerder een smospot zoals ik, dan zou ik aanraden om het mengsel nu over te gieten in een spuitzak. Vul de kleine cupcake vormpjes. Let er bij het vullen op dat je ze niet tot volledig op het randje vult. De cakejes zullen namelijk nog een beetje omhoog komen tijdens het bakken.

Bak in de oven gedurende 12 minuten tot ze goudbruin zijn. Je kan ook testen met een satéstokje of ze gaar zijn.

Zet de plaat op een rooster en laat 5 minuutjes staan. Haal daarna de individuele cakejes met hun papiertje uit de cupcake vorm en laat de financiers verder afkoelen op de rooster.

 

 

Wist je dat?

Deze kleine cakejes kan je in een afgesloten pot of trommel tot 5 dagen bewaren… maar wees gerust, ze zullen tijdig op zijn.

De klassieke financiers hebben een meer ovale-langwerpige vorm, maar jammer genoeg behoort deze niet tot mijn collectie. Ik roei dus met de riemen die ik heb.  Ook al is het niet het juiste vormpje, dit doet niets af aan de smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?