Juffrouw Toertjes logo
Citroencake

Frisse citroencake

Citroencake smaakt altijd! Als tussendoortje, bij de koffie, ‘s avonds nog een stukje voor de televisie gewoon voor jezelf, cause you’re worth it.

Cake heeft iets gezelligs, vind je niet?

Een traditionele cake bevat veel suiker en echte boter… Niets mis mee, maar soms mag het ook een beetje minder zijn đŸ˜‰.  In dit receptje heb ik geprobeerd om het vetgehalte wat te verlagen, zonder in te boeten aan de smaak. En dat is gelukt!

Het is een lekker fris en fluffy cakeje geworden dat je sans gĂȘne kan serveren!

 

Ingrediënten

8 a 10 plakken

Voor de cake

  • 160 g fijne kristalsuiker
  • 10 g vanillesuiker
  • 3 eitjes
  • 75 g ‘boter’ (ik gebruik graag de Alpro bakken en braden in het kuipje voor deze cake)
  • 100 g zure room
  • 175 g patisseriebloem
  • 1 kl bakpoeder
  • 1/2 kl baking soda
  • zeste van 2 citroenen
  • sap van 1 citroen
  • snuifje zout

voor het citroenglazuur

  • 100 g poedersuiker
  • 30 g citroensap

Benodigdheden

1 cakeblik (langwerpig) ingevet en bodem en zijkanten bekleed met bakpapier

Stappen

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Klop de eitjes met de suiker wit en romig. Voeg de boter toe (gebruik je niet de Alpro boter uit het kuipje, zorg er dan zeker voor dat de boter goed zacht is, maar niet gesmolten) en daarna de zure room. Klop goed door. Zeef de bloem, het bakpoeder, baking soda en het snuifje zout en doe ook dit in drie delen bij het mengsel.

Spatel tot slot de citroenzeste en het -sap door je cakebeslag.

Giet het beslag in de ingevette en met bakpapier voorziene bakvorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.

Test met een prikker of de cake gaar  is. Laat afkoelen op een rooster.

Zodra de cake afgekoeld is, kan je het glazuur maken door de bloemsuiker en het citroensap door elkaar te roeren tot je een glad mengsel krijgt. Verdeel dit over de cake en laat even uitharden.

Wist je dat?

Restje over?  Deze cake kan je tot vier dagen bewaren in een goed afgesloten doos.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?