Frisse Yoghurtcake met appel en citroen

Frisse yoghurtcake met appel en citroen

Een heerlijk licht en fris gebakje voor bij de koffie? Een opkikkertje nodig om die lange namiddag te doorbreken?

I have got you covered!

Ik heb niets tegen een de boterachtige smaak van een klassieke viervierden-cake… Denk dat maar niet. I love botercake, op voorwaarde dat hij lekker sappig is, of zoals ze het in West-Vlaanderen zeggen… “nes”. Een woordje dat ik van de allerliefste Floor van @Zoets leerde kennen en dat ik vanaf nu niet meer weg kan denken telkens ik mijn ‘vakkundig’ oordeel over een stukje cake geef.

Deze cake mag dan wel geen boter bevatten, hij heeft wel dat smeuïge, dat je van een cake verwacht. Ik verving de boter hier door olie en Griekse yoghurt. Het fris-zure van de yoghurt past perfect bij de appeltjes. Een ideaal zomercakeje dus!

Ingrediënten

8 a 10 plakken
  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 150 g ultra fijne kristalsuiker
  • 70 ml olie
  • 2 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • 3 kleine appeltjes, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 tl vanille extract (Nielsen Massey)
  • zeste van 1 (bio)citroen
  • 1 flinke el amandelschilfers

Benodigdheden

1 cakeblik (langwerpig), ingevet, bodem en zijkanten met bakpapier bekleed

Stappen

Verwarm de oven voor op 175 graden, hetelucht.

Klop de Griekse yoghurt samen met de eitjes, de olie en de suiker op tot je een luchtig mengsel bekomt.

Voeg de vanille toe. Zeef de bloem, samen met het bakpoeder en een snuifje zout boven het yoghurtmengsel en klop alles opnieuw goed door elkaar.

Zet de handmixer aan de kant of de keukenmachine uit en voeg nu de zeste van citroen toe, samen met 2/3 van de appelblokjes. Meng met een spatel door elkaar.

Stort het beslag in het bakblik, bekleed met bakpapier. Verdeel nu de resterende blokjes appel over het beslag en strooi er de amandelschilfers over.

Bak in de oven gedurende 45 à 50 minuten, of tot de cake gaar is.

Haal de cake uit de oven en laat in de vorm op een rooster afkoelen.

Wist je dat?

Hoe test je of je cake voldoende gebakken is? Dit kan met behulp van een metalen pin. Steek de pin in het midden van de cake. Geen deegresten aan de pin? Dan is je cake klaar.

Bewaar de cake in een goed afgesloten doos op een koele ruimte of in de koelkast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?