Pistache kerstaart topshot

Kers-Pistachetaart

Vrijdag, dus bijna weekend. YAY!

Om dat te vieren heb ik een lekker taartje gemaakt. Niet te zoet, niet te zwaar, gewoon een lekker tussendoortje voor tijdens het weekend, of als dessertje met een bolletje vanille-ijs erbij.

De combinatie van de smaak van de pistachenootjes met de kersen is top vind ik zelf. Geen fan van kers, vervang deze dan door abrikoosjes. Geen fan van pistache, ga dan voor amandelmeel.

Zo is er voor elks wat wils!

Ingrediënten

6 tot 8 stukken
  • 1 vel bladerdeeg
  • 100 g zachte boter (Alpro Soya Bakken en Braden)
  • 100 g kristalsuiker
  • 100 g pistachenoten, fijngemalen tot meel
  • 2 eitjes
  • 25 g patisseriebloem (+ een beetje extra om te bestuiven)
  • 350 g pitloze kersen op siroop (uitgelekt gewicht)
  • bloemsuiker voor de afwerking

Benodigdheden

taartvorm met losse bodem en gekartelde rand, diameter 24 cm

Stappen

Verwarm de oven voor op 180 graden, heteluchtstand.

Laat de kersen uitlekken. Bewaar het vocht van de kersen en zet opzij.

Leg je bladerdeeg (met bakpapier dat eronder zit) in de taartvorm. Duw de randjes goed aan en verwijder het overtollige bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem (dat voorkomt dat het bladerdeeg straks te veel naar boven komt) en bestuif het bladerdeel lichtjes met bloem.

Klop de eitjes, de fijngemalen pistachenoten, de boter en de suiker door elkaar tot alles goed gemengd is. Voeg tot slot de patisseriebloem toe en klop alles nog even kort, maar goed door elkaar.

Verdeel het beslag over het bladerdeeg.

Druk het overtollige vocht voorzichtig uit de kersen. Dit kan je bv. doen met de bolle kant van je lepel. Verdeel de kersen over het beslag.

Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 35 tot 40 minuten.

Laat afkoelen.

Wist je dat?

Dit is geen mierezoet taartje. Als je het als dessert wil serveren zou ik er een bolletje ijs bijgeven. Ik vind het leuk om het achtergehouden vocht van de kersen in te koken en te binden met wat maïzena en dat over het bolletje ijs te dresseren. Hak wat pistachenootjes fijn en je hebt in 1-2-3 een leuk bordje.

Wil je extra punten scoren? Gebruik het restje bladerdeeg om er leuke koekjes van te maken.

Bak ze de laatste 10 minuten mee in de oven. Let wel dat je de koekjes tussen bakpapier bakt en bovenop de bladerdeegjes een gewichtje zet dat ovenbestendig is (bv. de bakschaal die je gebruikt voor de granola). Op die manier blijven de koekjes plat. Bestuif de koekjes met bloemsuiker en je hebt een leuke versiering voor op je taartje.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?