Juffrouw Toertjes logo
crumble bars rabarber blog-3647

rabarber-bessen crumble

Crumble… ik ben er gek op!

Deze variant met rabarber, blauwe bes, cakebeslag en crumble met havermout mag hier zeker niet ontbreken. De smaak is niet super zoet, dus die-hard zoetekauwen kunnen er misschien nog wat opgeklopte mascarpone-room over lepelen of er een bolletje vanilleroomijs bij serveren ????.

Het is een fris-zuur gebakje, ideaal als vieruurtje!

 

 

Ingrediënten

10 tot 12 personen

Voor het cakebeslag

  • 185 g patisseriebloem (gezeefd)
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • 60 g zure room
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • 3 eitjes
  • Snuifje zout

Voor de vruchtenmengeling

  • 250 g rabarber (schoongemaakt en in stukjes van 1 cm gesneden)
  • 250 g blauwe bes
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 25 g maïzena
  • 25 g fijne kristalsuiker

Voor de crumble

  • 75 g boter (uit de koelkast)
  • 75 g havermout
  • 75 g patisseriebloem
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 25 g vanillesuiker
  • 2 tl kardemom

Benodigdheden

Een bakblik van 22 op 29 cm met boter ingevet en bekleed met bakpapier

Stappen

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Voor de vruchtenmengeling roer je de vruchten, de maïzena, 25 g kristalsuiker en de sinaaszeste losjes door elkaar. Zet opzij voor straks.

Meng voor het cakebeslag de boter en de kristalsuiker tot een wit romig geheel. Voeg er één voor één de eitjes aan toe (doe het volgende eitje er pas bij nadat het vorige volledig is opgenomen). Veeg zonodig met een pannenlikker het beslag van de rand van de mengkom. Doe er vervolgens de gezeefde bloem, bakpoeder en het snuifje zout bij. Als laatste voeg je de zure room toe. Voilà, je cakebeslag is klaar.

Stort je cakebeslag in het bakblik.

Kneed voor de crumble de havermout, de bloem, de koude boter, de kristal- en vanillesuiker en de kardemom met je vingertoppen tot je smeuïge, grote kruimels krijgt.

Schep nu de vruchtenmengeling over je cakebeslag. Zorg dat het gelijkmatig verdeeld is.

Verdeel er tot slot de crumble over.

Zet 55 minuten in de voorverwarmde oven. Test met een cakeprikker of de cake gaar is en laat verder in het blik afkoelen.

Wist je dat?

Wist je dat rabarber eigenlijk tot de groentefamilie behoort?

Rauw vind ik het best zuur, maar verwerkt in gebak of als compote is het een ware lekkernij. Rabarber vind je vooral in de zomer. Nu is het dus de ideale moment om te experimenteren.

Je kan het gebak tot 2 dagen in de koelkast bewaren in een niet-afgesloten doos. Als je het afsluit wordt de crumble wak.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?