Juffrouw Toertjes logo
Worteltaart

Worteltaart met creamcheese frosting

De paashaas is bijna in het land! Tijd om die lekkere worteltaart nog eens te bakken, want konijntjes (en dus ook hazen) eten graag worteltjes, toch?

Wij zijn alleszins fan van deze kruidige cake. De pecannoten zorgen voor een lekkere bite en on top (en tussenin) komt een laagje friszure  creamcheese frosting.

Laat je vooral niet afschrikken door groentjes in de taart. Worteltjes zijn van nature zoet en lenen zich perfect om verwerkt te worden in gebak.

En pasen of geen pasen… deze taart smaakt altijd!

 

 

 

Ingrediënten

8 personen

Voor de cake:

  • 4 eitjes
  • 150 g lichte basterdsuiker
  • 1 dl neutrale olijfolie om te bakken
  • 250 g bloem (gezeefd)
  • 2 kl bakpoeder
  • 1 kl baking soda
  • 2 kl gemalen kaneel
  • 1 kl gemalen vier specerijen poeder voor patisserie
  • 3 grote wortels (grof geraspt)
  • 70 g gehakte pecannoten (+ nog wat extra voor de afwerking)
  • snufje zout

Voor de creamcheese frosting

  • 350 g philadelphia roomkaas
  • 170 g roomboter (op kamertemperatuur)
  • 190 g poedersuiker (gezeefd)
  • 1 tl vanille extract (Nielsen-Massey)

Benodigdheden

1 springvorm (22 cm) ingevet en bekleed met bakpapier (bodem en randen)

Stappen

Verwarm de oven op 180 graden.

Klop in de keukenmachine (met de K-klopper) de eitjes samen met de suiker luchtig tot je een lichtgeel mengsel krijgt.

Voeg de olie toe en meng opnieuw. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.

Voeg geleidelijk aan de gezeefde bloem toe, samen met het bakpoeder, de baking soda, de kruiden en het snuifje zout.

Roer er met een spatel de gehakte noten en de geraspte worteltjes door.

Stort het mengsel in de springvorm en bak gedurende 40 a 45 minuten in de oven, tot een prikker er schoon uitkomt.

Laat de cake op een rooster in de vorm afkoelen.

Klop voor de creamcheese frosting de boter zacht. Klop lang genoeg zodat je straks geen brokjes in je frosting krijgt. Ik gebruik hiervoor graag een handmixer. Klop er de philadelhia en het vanille-extract door en voeg, als alles goed gemengd is, de bloemsuiker beetje bij beetje toe terwijl je blijft kloppen.  Het resultaat zou een mooi glanzende frosting moeten zijn.

Eens de worteltaart is afgekoeld kan je aan de versiering beginnen. Snijd de cake horizontaal doormidden en beleg de onderste helft met ongeveer 1/3 van je creamcheese frosting. Leg er de bovenste helft op en versier nu de bovenkant en de zijkant van je worteltaart met de overgebleven frosting. Werk af met wat overgebleven pecannoten en voeg eventueel wat gehakte pistachenootjes toe voor een leuk kleureffect.

Laat de worteltaart nog even rusten in de koelkast, zodat de creamcheese frosting wat kan opstijven.

En dan … in puntjes snijden en  genieten!

Wist je dat?

Nog een overschotje? De worteltaart kan je tot drie dagen in een afgesloten doos in de koelkast bewaren.

Geen pecannoten in huis? Walnoten zijn een prima alternatief, al vind ik de pecannoten net iets lekkerder, maar dat is persoonlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?