Juffrouw Toertjes logo
Pure Via Panna Cotta 1 - blog-3761

Yoghurt panna cotta met frambozen

Er is altijd plaats voor een dessertje! Am I right?

Deze zomerse temperaturen vragen om een frisse afsluiter van de maaltijd. Een ‘zoetje’ dat niet te zwaar valt, maar wel nog even je smaakpapillen verfrist.

De yoghurt en de framboosjes geven een fris zuurtje aan dit glaasje, dat een perfecte combo vormt met de romige structuur die eigen is aan een panna cotta.

Er komt geen oven of mixer aan te pas. Even kort opkoken en voor de rest doet de frigo het werk voor je.

Ingrediënten

4 personen

Voor de yoghurt panna cotta

  • 200 ml volle room
  • 200 g volle yoghurt
  • 20 g Pure Via Kristalkorrel
  • 1/2 vanillestokje (uitgeschraapt)
  • 2 gelatineblaadjes, 5 minuten geweekt in koud water

Voor de frambozencoulis

  • 250 g (diepvries) frambozen
  • 1 el Pure Via Kristalkorrel

Voor erbij : verse frambozen, paar takjes munt, eventueel wat witte chocoladeschilfers

Stappen

Warm de room, het vanillemerg (voeg ook het uitgeschraapte stokje toe) en de Kristalkorrel in een steelpannetje op en breng aan de kook.

Neem van het vuur. Knijp het water uit de gelatineblaadjes en voeg dit toe aan het roommengsel. Meng goed. Blijf roeren (of eventueel kloppen met een klein kloppertje) tot alle gelatineklontertjes goed zijn opgelost.

Verwijder de vanillestok en giet het mengsel over in een kannetje met schenktuit. Neem dit kannetje voldoende ruim, want we voegen dadelijk nog de yoghurt toe. Laat een vijftal minuutjes afkoelen.

Roer de yoghurt door het roommengsel. Zorg dat alles goed gemengd is en verdeel over 4 glaasjes of kommetjes.

Plaats de yoghurt panna cotta in de koelkast en laat minstens 4 uur (of de hele nacht) opstijven.

Neem een nieuw pannetje en vul dit met de (diepvries) frambozen. Voeg de Kristalkorrel toe en laat kort doorwarmen tot de framboosjes uit elkaar vallen en de suiker is opgelost.

Kies je voor een gladde coulis (wat ik hier het lekkerste vind), dan dien je de frambozen nog door een zeefje te halen, zodat de pitjes achterblijven en je een mooie gladde saus overhoudt.

Heb je weinig tijd en vind je het niet erg dat je een grovere compote hebt, dan kan je de frambozensaus zo serveren.

Hoe dan ook, giet de coulis of de compote over in een afsluitbare bokaal en laat ook deze goed koel worden in de koelkast.

Werk de panna cotta vlak voor het serveren af met de coulis of compote. Versier het glaasje met wat verse framboosjes, een blaadje munt en eventueel wat witte chocoladeschilfers.

Wist je dat?

Dit recept is ook erg leuk om in mini-glaasjes te serveren bij een dessertenbuffet.

Vanille is een erg duur product. Hou je het liever wat meer budgetvriendelijk, kies dan voor gesuikerde vanillestokjes in poedervorm. Je hebt er maar een mespuntje van nodig voor een heerlijke smaak.

Ik gebruik in dit recept opnieuw een product van Pure Via. Zo nu en dan vind ik het echt fijn om met deze suikervervanger te werken, want laat ons eerlijk zijn… niemand zegt nee tegen een ijsje, een homemade limonade of een glaasje rosé op warme zomerdagen… Aan suikers heb je alvast geen gebrek.

Bovendien kan ik je met de hand op het hart zeggen: niemand heeft de switch gemerkt.

Deze panna cotta heeft de proeftest met vlag en wimpel doorstaan. De afgelopen zomeravonden verscheen dit dessertje meermaals op tafel en het viel bij iedereen in de smaak.

Pure Via Kristalkorrel ziet er net uit als suiker. Je kan er perfect mee koken en bakken. Het enige waar je op moet letten is de ratio! Pure Via Kristalkorrel heeft namelijk dubbel zoveel zoetkracht als gewone suiker. Dat betekent dat 1 eetlepel Kristalkorrel net zo zoet smaakt als 2 eetlepels gewone suiker. Indien je denkt, oei Lieve nu gebruik je wel heel erg weinig, hou dit dan in het achterhoofd, vooraleer je ‘voor de zekerheid‘ nog een lepel toevoegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?