Recept Griekse groentenschotel

Griekse groentenschotel

OH ZONNETJE WAAR BEN JE?

Nu lijkt het toch echt wel lang te duren vooraleer de lente echt in het land is… We kregen al een paar keer een voorproefje, maar die lentezon kan het maar niet halen van de koude wind, regenwolken en grijze dagen.

Hoog tijd om mijn grumpy mood wat op te vrolijken en zon op mijn bord te toveren.

Deze Griekse groentenschotel zit boordevol zuiderse smaken die je instant in een soort-van-vakantiestemming brengen.  Wie gaat er mee de zuiderse toer op in de keuken en brengt het zonnetje in huis?

Ingrediënten

2 personen
  • 1 courgette in halve maantjes gesneden (de kern verwijderd)
  • 1/2 zoete ui fijngesneden
  • 1 teentje look geperst
  • 1 rode paprika, geschild en in sliertjes gesneden
  • 1 venkel in stukjes gesneden en gewassen
  • 1 wortel, geschild en in dunne schijfjes gesneden
  • 1 aubergine, geschild en in blokjes gesneden
  • een handvol zwarte olijven
  • 1/2 blik kikkererwten, goed gespoeld
  • 1 kl gedroogde tijm
  • 1 kl gedroogde oregano
  • 1 kl gedroogde rozemarijn
  • 1/2 kl karwijzaad
  • 1 kl paprikapoeder
  • fleur de sel en peper van de molen
  • verse kruiden zoals bieslook, peterselie en basilicum
  • olijfolie
  • 100 g couscous
  • 1 kl bouillon (ik gebruik graag de groentenbouillon van Herkules)
  • kipblokjes
  • kant en klare tzatzikisaus (deze van Delhaize is echt lekker!) (iets met choose your battles during week nights 😉 )

Stappen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg alle groenten op een grote bakplaat of een groot bakblik, voeg de gedroogde kruiden toe, de ui en look, alsook de olijfolie en meng tot alle smaken goed zijn verdeeld. Gaar in de voorverwarmde oven gedurende 30 tot 35 minuten. Roer na 20 minuten alles een keertje om.

Bereid intussen de couscous zoals aangegeven op de verpakking. Ik voeg meestal een klontje boter en wat bouillon (Herkules) toe voor de smaak.

Bak de kippenblokjes in de pan  met antikleeflaag en kruid met kipkruiden of wat paprikapoeder, zout en peper van de molen (al kan dit gerechtje ook zeker zonder worden gegeten – lekker veggie).

Schep de groentjes over in een grote schaal. Hak de kruiden fijn en meng deze onder de groenten. Schep de groentjes op je bord samen met wat couscous, leg er desgewenst wat kip bij. Lepel er wat tzatziki over en werk af met de groene kruiden.

Wist je dat?

Groentjes zal je vermoedelijk over hebben, maar dat is helemaal niet erg. Deze kunnen perfect dienen als lunch voor de dag erna. Voeg er desgevallend nog wat jonge spinazieblaadjes aan toe en you are good to go. Gezond en lekker lunchen, zonder dat je er echt veel moeite voor moet doen: win-win noem ik dat!

Wil je homemade tzatzikisaus maken? Kijk dan even hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?